Η Κόρη Της Σκιάς
LUCINDA RILEY
-Εκδόσεις Διόπτρα-
«Όσοι δοκιμάσουν την αρχή, σίγουρα θα περιμένουν να μάθουν, ποια θα είναι η συνέχεια». Είχε γράψει συνεργάτης του ArtScript στην κριτική του πρώτου βιβλίου της σειράς της Lucinda Riley «Οι κόρες των αστεριών» και πλέον βρισκόμαστε στο τρίτο βιβλίο με την ιστορία της τρίτης από τις αδερφές, της Αστερόπης-Σταρ, και ειλικρινά είναι ένα ακόμα βιβλίο που δύσκολα αφήνεις από τα χέρια σου, για να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Όσο για εσάς που δεν έχετε διαβάσει (ακόμα) κάποιο από τα βιβλία που έχουν προηγηθεί, μην χάνετε το ενδιαφέρον σας, αφού οι ιστορίες μπορούν να διαβαστούν και αυτοτελείς, και η κάθε μία τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως διπλό μυθιστόρημα, όμως ας πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά.
Ο θάνατος του θετού τους πατέρα Πα Σαλτ, αποτελεί την αφετηρία μιας αναζήτησης για κάθε μια από τις κόρες του, ώστε να ψάξουν και να ανακαλύψουν τις ρίζες και την οικογένεια τους, τα στοιχεία που τους δίνει δεν είναι πολλά όμως είναι αρκετά για να τις βοηθήσει να προχωρήσουν με την έρευνα τους. Ο Πα Σαλτ ένας ιδιαίτερα χαρισματικός άνθρωπος έχει καλλιεργήσει με κάθε ένα από τα κορίτσια του μια ιδιαίτερη σχέση βάσει των δικών τους ενδιαφερόντων. Η Σταρ, η τρίτη κόρη, βρίσκεται στη σκιά της λίγο μικρότερης αδερφής της ΚεΚε, δεν είναι ότι της το έχει ζητήσει, είναι η φύση της Σταρ να προσφέρεται και ειδικά σε εκείνο το κορίτσι που φαίνεται τόσο δυναμικό, αλλά είναι άραγε; (Αυτό θα το μάθουμε όταν θα κυκλοφορήσει το τέταρτο βιβλίο με την ιστορία της Κελαινώ, «The pearl girl», το οποίο ήδη κυκλοφορεί στο εξωτερικό, οπότε οσονούπω και στη χώρα μας)! Όμως λίγο κάποιες συμπτώσεις, λίγο που αρχίζει να αναζητά την ανεξαρτησία της, η Σταρ αφού διαβάσει την επιστολή του πατέρα της ξεκινάει να αναζητάει το παρελθόν της, τα στοιχεία της θα την οδηγήσουν σε ένα παλιό βιβλιοπωλείο και μέσα σε αυτό θα ταξιδέψει στην Αγγλία του 20ου αιώνα, την περίοδο όπου βασιλεύει ο βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄, με πρωταγωνίστρια τη Φλόρα.
Αριστοκρατική λάμψη και ολόκληρη η υψηλή τάξη να συμπεριφέρεται σαν ένα θεατρικό έργο, όπου όλοι γνωρίζουν σωστά τα λόγια τους και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν ο ένας απέναντι στον άλλον και κυρίως απέναντι σε όσους κατέχουν τίτλους. Ποιος ο ρόλος λοιπόν της γυναίκας τα πρώτα χρόνια του περασμένου αιώνα; Τίποτα περισσότερο από το να αποτελεί ένα όμορφο στολίδι, φυσικά υπάρχουν και κάποιες που είναι πιο ανεξάρτητες αλλά είναι υποχρεωμένες να συμπεριφέρονται βάσει πρωτοκόλλου, τουλάχιστον κάποιες δύσκολες στιγμές. Απαγορευμένοι έρωτες και προδοσίες και η πάλη μια εγκαταλελειμμένης, αλλά ευτυχώς για την ίδια ανεξάρτητης κοπέλας, που πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της, αρχίζουν να κερδίζουν τους αναγνώστες και να τους θυμίζουν κάτι από τα βιβλία της Jane Austen. Όμως φυσικά δεν είναι μόνο η ιστορία της Φλόρα αλλά και της ίδιας της Σταρ που ψάχνει να βρει άκρη μέσα σε όλο αυτό το κουβάρι και να αντιληφθεί ποια η σχέση της με τη δυναμική εκείνη γυναίκα που γίνεται παράδειγμα για την ίδια. Και φυσικά ο έρωτας παίζει και στη δική της ιστορία το ρόλο του, όμως δε θα σταθώ περισσότερο.
Και σε αυτό της το βιβλίο η Riley, ανακατεύει το πραγματικό με το φανταστικό, ιστορικές προσωπικότητες με φανταστικούς χαρακτήρες και το αποτέλεσμα είναι αξιοζήλευτο, επιπλέον είναι το πρώτο από τα βιβλία της σειρά που θέτει καθαρά το θέμα της ισότητας των δύο φύλων και μάλιστα και στις δύο ιστορίες της.
Η Riley δεν ξεχνά να αναφέρει στο σημείωμα της ότι έχει σκοπό να γράψει εφτά βιβλία που να αφορούν τις Πλειάδες. Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα τρία πρώτα ενώ σύντομα περιμένουμε να κυκλοφορήσει το τέταρτο. Μεγαλεπήβολο σχέδιο δεν μπορείτε να πείτε! Οπότε θα μου επιτρέψετε να παραφράσω το βασιλικό βρετανικό ύμνο «God save Riley» (Ο Θεός ας σώσει τη Riley) γιατί όσοι έχουμε διαβάσει τις πρώτες ιστορίες, θέλουμε να μάθουμε τι επιφυλάσσει η μοίρα και των υπόλοιπων κοριτσιών, των τόσο διαφορετικών μεταξύ τους!
Μαίρη Β.
Τα βιβλία της σειράς:
3. Η Κόρη της Σκιάς