Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΠΑΛΜΙΖΑΝΟ

 
 

 

RAFEL NADAL            

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΠΑΛΜΙΖΑΝΟ

-Εκδόσεις Κλειδάριθμος-

«Δεν μπορεί κανένας να σου μάθει να παλεύεις. Όταν έχεις δίκιο, παλεύεις κι αυτό είναι όλο».

Πόσοι άνθρωποι μπορεί να σκοτωθούν μέσα σε δυο πολέμους που απέχουν χρονικά μεταξύ τους είκοσι χρόνια, (μόλις μια γενιά). Όταν στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, σκοτώθηκαν όλοι οι άντρες από την οικογένεια Παλμιζάνο, αφήνοντας πίσω τους μόνο μαυροφορεμένες γυναίκες, όλοι μιλούσαν για κατάρα της οικογένειας, που ήθελε τους άντρες της νεκρούς. Η χήρα του τελευταίου Παλμιζάνο, μένοντας έγκυος, τρέμει μήπως και γεννήσει αγόρι, και η κατάρα της οικογενείας πέσει επάνω του. Συμφωνεί με την πιο στενή της φίλη, η οποία είναι επίσης έγκυος, να ισχυριστεί ότι ο γιος είναι δικός της και ότι γέννησε δίδυμα. Όταν έρθει η μέρα της διπλής γέννας, ένα κορίτσι και ένα αγόρι θα γεννηθούν από διαφορετικές μανάδες, αλλά θα μεγαλώσουν ως δίδυμα. 

Χωρίς να υποψιάζονται ότι ένας δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεσπούσε, τα παιδιά μεγαλώνουν απολαμβάνοντας την αγάπη της μητέρας τους και κάποια προνόμια με το να ανήκουν στην οικογένεια Κονβερτίνι, μια εύπορη φαμίλια της περιοχής. Στα παιδικά τους παιχνίδια, παρόν κι ο ξάδερφος τους Φράνκο, που θα νιώθει θαυμασμό και ίσως ζήλια για τον Βιταντόνιο. Έχοντας ζήσει από κοντά, περισσότερο σαν παρατηρητής τη φτώχια και την αδικία των αγροτών και εργατών της περιοχής, ο Βιταντόνιο ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα τους, όμως πόσο μπορεί να συμβεί αυτό σε μια φασιστική Ιταλία που κυβερνά ο Μουσολίνι, σύμμαχος του μεγαλύτερου σφαγέα της Ευρώπης, Χίτλερ; Η Ιταλία μπαίνει στον πόλεμο, στο πλευρό της Γερμανίας και η μητέρα του Βιταντόνιο νιώθει την κατάρα πάλι πάνω από το κεφάλι του παιδιού της. Παρά το γεγονός ότι οι δυο γυναίκες προσπάθησαν να παραπλανήσουν την τύχη, η κατάρα θα ενεργοποιηθεί και σε αυτή την περίπτωση ή ο Βιταντόνιο θα καταφέρει να ξεγλιστρήσει από το προδιαγραμμένο ριζικό του;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία κατάρα για την οικογένεια Παλμιζάνο, η κατάρα που συμπεριέλαβε την οικογένεια είναι η κατάρα που δημιούργησε το ανθρώπινο είδος και είναι ο πόλεμος. Και δεν τη ρίχνει η τύχη, αλλά όσοι έχουν συμφέροντα από αυτόν. Αυτοί που καταδικάζουν τους συνανθρώπους τους, βλέποντας τους απλώς ως πιόνια σε μια σκακιέρα, να σκοτωθούν, να μείνουν ανάπηρα, να ορφανέψουν, να χηρέψουν και όλα τα δεινά που φέρνει ο πόλεμος στο πέρασμα του. Ο βομβαρδισμός στο Μπάρι της νότιας Ιταλίας, ένα πραγματικό γεγονός, ζωντανεύει στα μάτια του αναγνώστη και για άλλη μια φορά η λογοτεχνία γίνεται φορέας ιστορικής γνώσης. Ενδιαφέρον έχει επίσης και η στάση των συμμάχων, απέναντι στον άμαχο πληθυσμό του Μπάρι, που δε διστάζουν να θυσιάσουν αθώους ως παράπλευρες απώλειες.

«Τα αναθρέψατε για τη ζωή, όχι για τον θάνατο…

Μητέρες της Ιταλίας, αντισταθείτε!»

 

Το μυθιστόρημα «Η κατάρα των Παλμιζάνο» γράφτηκε από καταλανό συγγραφέα. Η βρετανίδα Χίσλοπ έχει γράψει μυθιστορήματα βασισμένα στην ελληνική ιστορία και στον ισπανικό εμφύλιο. Επίσης ο αμερικάνος ,νομπελίστας Έρνεστ Χέμινγουεϊ έχει γράψει για τον ισπανικό εμφύλιο. Είναι αισιόδοξο όταν οι συγγραφείς βλέπουν την υφήλιο ως ενιαίο χώρο και δε στέκονται στα όποια σύνορα, με το να περιορίζονται στα τεκταινόμενα της δικής τους πατρίδας. Όπου κι αν γίνεται ένας πόλεμος, όλο το ανθρώπινο γένος πρέπει να πενθεί γιατί το αφορά, και η φωτιά δε μένει σε ένα μέρος, αλλά να έχουμε στο νου μας ότι επεκτείνεται.

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: