Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 
 
 

ΦΡΕΓΙΑ ΣΑΜΠΣΟΝ

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

-Εκδόσεις Μίνωας-

Ο εθισμός έχουμε συνηθίσει ως έννοια να έχει αρνητικό πρόσημο, όμως υπάρχουν και «εθισμοί» που δεν είναι κατ’ ανάγκη κακοί, το αντίθετο μάλιστα. Για παράδειγμα η βιβλιοφαγία. Να μπαίνεις σε ένα βιβλιοπωλείο ή σε μια δημοτική βιβλιοθήκη και να περνάς τους διαδρόμους, να κλέβεις μυρωδιές και αισθήσεις από τα βιβλία, και να ψάχνεις με το μυαλό σου, τι ιστορία μπορεί να κρύβεται σε κάθε ένα από αυτά;   

Σε ένα μικρό αγγλικό χωριό, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου της Σάμπσον, η Τζουν εργάζεται ως βιβλιοθηκάριος. Η ζωή της ακολουθεί μια ρουτίνα, με κεντρικό άξονα την εργασία της. Η ίδια, ενώ κατά κάποιο τρόπο βρίσκεται ακόμη σε ένα μακρύ πένθος εξαιτίας του θανάτου της μητέρας της,  πιστεύει ότι έχει αιχμαλωτιστεί στο μικρό αυτό χωριό. Φίλους ή σχέση δεν έχει να μοιράζεται την καθημερινότητα της και οι μόνοι με τους οποίους έχει πιο συχνή επαφή, είναι οι θαμώνες της βιβλιοθήκης. Μόλις όμως το δημοτικό συμβούλιο, θα θεωρήσει ότι η βιβλιοθήκη δεν είναι βιώσιμη (πόσες φορές δεν ακούμε αυτή τη λέξη να την ξεστομίζουν ελαφρά την καρδιά οι πολιτικάντηδες) και πρέπει να κλείσει, η Τζουν σε συνεργασία με τους θαμώνες, θα δώσουν μάχες να την κρατήσουν ζωντανή.

Θα είναι η στιγμή που η Τζουν θα αντιληφθεί πόσους φίλους είχε αλλά και θα μπει στις ζωές ανθρώπων, που μέχρι την προηγούμενη τους έβλεπε, τους μιλούσε, τους βοηθούσε, όμως δεν τους ήξερε. Θα της επιτρέψουν να τους γνωρίσει καθώς και η ίδια θα αρχίσει να ανοίγεται και να βγαίνει από τη μοναχικότητα της, μιας και έχει οχυρωθεί πίσω από τα βιβλία. Η μια ζωή μπαίνει μέσα στην άλλη, δημιουργώντας ομάδες και κοινότητες, αγώνες και μάχες θα δοθούν, ακόμη κι αν όλα φαίνονται να είναι εναντίον τους, δε θα παραιτηθούν.

Ένα πολύχρωμο βιβλίο, για τη ζωή μιας μικρής κοινότητας που παλεύει να διατηρήσει την ταυτότητα του τόπου της, μακριά από τις απρόσωπες αλυσίδες καταστημάτων. Η μάχη επικεντρώνεται γύρω από τη δημοτική βιβλιοθήκη, που είναι ο τόπος συνάντησης, συζητήσεων, ακόμη και δυσαρέσκειας. Και αν αναρωτιέστε τι μπορεί να κάνει ένα βιβλίο πολύχρωμο, θα σας απαντήσω οι ήρωες του, όπως και τη ζωή την κάνουν πολύχρωμη ή σκοτεινή, οι άνθρωποι που επιλέγουμε να συμπεριλάβουμε σε αυτή.

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: