Η ΓΗ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ

 
 
 

ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΚΟΣΤΟΒΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ

-Εκδόσεις Ωκεανός-

«Κάνουμε αδύναμα παζάρια με τους ίδιους μας τους φόβους».

Η νεαρή Αλεξάνδρα φτάνει στη Σόφια από την Αμερική, με σκοπό να διδάξει αγγλική φιλολογία. Αυτό που προσπαθεί να αφήσει πίσω στην πατρίδα της, ή τουλάχιστον να κάνει ένα διάλλειμα από αυτό, είναι η απουσία του αδερφού της και η κατεστραμμένη ζωή της οικογένειας της. Πόσο εύκολο όμως είναι για τον κάθε ένα να αφήσει πίσω του ό,τι τον στοιχειώνει;

Από την πρώτη στιγμή στη Βουλγαρία, η Αλεξάνδρα άθελα της θα μπλεχτεί σε μια περιπέτεια. Βοηθώντας μια οικογένεια να μεταφέρει τα πράγματα της σε ένα ταξί, θα αντιληφθεί λίγη ώρα αργότερα ότι μία από τις αποσκευές τους  παρέμεινε στην κατοχή της! Πρόκειται για ένα σκαλισμένο, ξύλινο κουτί με χαραγμένο ένα όνομα. Πως μπορεί να βρει τους άγνωστους σε εκείνη ανθρώπους και να τους επιστρέψει την τεφροδόχο με τις στάχτες του δικού τους ανθρώπου, επιτρέποντας στο νεκρό να αναπαυθεί εν ειρήνη; Οι περισσότεροι θα εγκατέλειπαν την προσπάθεια αρκετά νωρίς, ίσως κάποιοι να αποφάσιζαν να θάψουν μόνοι τους κάπου την τεφροδόχο, όχι όμως και η ηρωίδα του βιβλίου, που θα συνεχίζει την αναζήτηση με οδηγούς ένα όνομα και μια φωτογραφία! Δείχνοντας το σεβασμό της στο νεκρό, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα πρόσωπο που ποτέ δε γνώρισε, και νιώθοντας την αγωνία της οικογένειας του, σαν μια σύγχρονη ηρωίδα τραγωδίας και παρά την απελπισία και την κούραση που θα την καταβάλουν ανά διαστήματα  θα εξακολουθεί να αναζητεί τα ίχνη των δικών του ανθρώπων, μη γνωρίζοντας την ύστατη επιθυμία του νεκρού. Με συνοδοιπόρο και σύμμαχο ένα νεαρό βούλγαρο, που νοιώθει και ο ίδιος το βάρος της ηθικής τους υποχρέωσης ξεκινάνε το οδοιπορικό τους στη Βουλγαρία, τόσο γεωγραφικά όσο και ιστορικά! Αντάλλαγμα της προσπάθειας τους θα είναι να μάθουν την ιστορία του νεκρού δια στόματος τρίτων καθώς και μέσω χειρόγραφων σελίδων που θα βρεθούν στην κατοχή τους! Όσο το ταξίδι τους θα συνεχίζεται, η ζωή τους θα μπαίνει σε κίνδυνο.

Μέσω του άλλου κεντρικού ήρωα του βιβλίου και σύμμαχου της Αλεξάνδρας, του νεαρού βούλγαρου θα διακρίνουμε την αγωνία του απλού καθημερινού και κυρίως σκεπτόμενου ανθρώπου για τον τόπο του. Πως επιθυμεί να δει τη χώρα του ελεύθερη και ανεξάρτητη, να μην παρασέρνεται και να μην κυβερνάτε ο λαός του ουσιαστικά από τις ξένες δυνάμεις, ανεξαρτήτου σημαίας. Μια ανησυχία που ίσως έχουν και πολλοί έλληνες, ως λαός της βαλκανικής χερσονήσου, πληγωμένος από αρκετούς πολέμους, δικτατορίες και δυστυχίες. Πολιτικό βιβλίο, που δείχνει πως το κάθε πολιτικό σύστημα καταλήγει πολλές φορές δυστυχία για τους απλούς πολίτες εξαιτίας της κακής διαχείρισης των λίγων και πως όταν ένα άλλο σύστημα έρχεται να το αντικαταστήσει δεν έχει να προσφέρει καμία λύση για την ευημερία του λαού και των απλών, καθημερινών ανθρώπων, πατώντας στα ήδη κακώς κείμενα διατηρώντας τους λίγους στον αφρό και τους πολλούς εκεί που ήταν πάντα, στη βιοπάλη και στις μηδαμινές ευκαιρίες εξέλιξης.        

Και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από την υπόθεση η περιπέτεια, μιας και το επίθετο της ηρωίδας είναι Μπό(ι)ντ!

Μαίρη Β.

 

Διαβάστε επίσης: