Η Εκδίκηση Έσταζε Μέλι

 

Φανή Πανταζή

Η εκδίκηση έσταζε μέλι

Όταν κράτησα το συγκεκριμένο βιβλίο στα χέρια μου, σκέφτηκα ότι πρόκειται για κάτι αντίστοιχο του «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα», τελικά (ευτυχώς) είχα πέσει έξω. Η συγγραφέας του μας ταξιδεύει στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην επαρχία του Μεσολογγίου, στις αρχές του περασμένου αιώνα. Εκεί ο Θανάσης Δάβαλος, ο πλουσιότερος άνθρωπος της περιοχής λύνει και δένει, τα έχει καλά με όλες τις εξουσίες, οι οποίες με τη σειρά τους θέλουν να τα έχουν καλά με τον τοπικό άρχοντα και κάνουν τα στραβά μάτια σε όποια καταγγελία και να φτάσει ως εκείνους για παρανομίες. Ο Δάβαλος δεν καταδυναστεύει όμως μόνο τους εργάτες του και όσους τον έχουν ανάγκη αλλά και για την ίδια του την οικογένεια είναι σκέτος τύραννος. Αν κάτι δεν γίνεται με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει και αν ο οποιοσδήποτε τολμήσει να σηκώσει κεφάλι και να αντιμιλήσει, τιμωρείται και μάλιστα αυστηρά. 

Ώσπου στην πόλη τους εμφανίζεται μια αριστοκράτισσα, νέα γυναίκα, πλούσια και αρκετά όμορφη που ελκύει τα βλέμματα όλων των τοπικών αρχόντων. Ο Δάβαλος βλέπει στη χήρα του Φωτιαδή την εκπλήρωση της επιθυμίας του, για την απόκτηση ενός διαδόχου που θα κληρονομήσει την περιουσία του, (αν και έχει ήδη δύο παιδιά από έναν άτυχο γάμο δεν τα θεωρεί ικανά να τον διαδεχτούν). Όσα και αν ακούγονται για εκείνη, τα κουτσομπολιά και οι υποψίες για το ποια μπορεί να είναι και το κατά πόσο ισχύουν τα όσα ισχυρίζεται η ίδια, εκείνος επιμένει στην απόφαση του να την κάνει γυναίκα του.

 

Πόσο λίγο χρειάζεται για να κάνει κάποιος το κακό...

Πόσο εύκολο είναι να βλάψει κανείς τον συνάνθρωπό του…

Πόσο γρήγορα ανοίγουν οι πληγές και πόσο αργά επουλώνονται…

Φ. Π.

 

Στο μυθιστόρημα της Πανταζή πολλές φορές η Θεία Δίκη επεμβαίνει  με διάφορες μορφές και φέρνει  την ισορροπία που χρειάζεται στη ζωή του βιβλίου, χωρίς οι ήρωες να αναγκαστούν  να επέμβουν δραστικά. Αν και μπορεί να αργήσει, πάντα στο τέλος η δικαιοσύνη θα έρθει. Και μέσα σε όλα δυο δραματικές ηρωίδες που εξαιτίας τρίτων έχουν περάσει πολλά στις ζωές τους. Όμως για πόσο θα μείνει ατιμώρητος κάποιος που θα τολμήσει να πειράξει το «θησαυρό» μιας γυναίκας.

Μαίρη Β