Η e – ερωμένη του Σέρφερ
ΞΕΝΙΑ ΠΟΛΙΤΗ
-Εκδόσεις Άπαρσις-
Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και μάλιστα εδώ και δεκαετίες. Οι άνθρωποι της σύγχρονης εποχής δεν τον χρησιμοποιούν μόνο για να εργαστούν ή να διευκολυνθούν όπως για παράδειγμα με τις υποχρεώσεις τους στο κράτος, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και για να διασκεδάσουν. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον η γνωριμία μεταξύ ανθρώπων γίνεται ίσως πιο εύκολη απ’ ότι στο παρελθόν, όχι όμως και ακίνδυνη. Οι χρήστες, κρυμμένοι πίσω από ένα προφίλ νιώθουν πιο άνετα νε εκφραστούν, να μιλήσουν, να φλερτάρουν και γιατί όχι αν το επιτρέπουν οι συνθήκες να προχωρήσουν σε κάτι πιο σοβαρό.
Στο βιβλίο της «e – ερωμένη του Σέρφερ» η συγγραφέας και ηθοποιός Ξένια Πολίτη πραγματεύεται αυτό ακριβώς. Δυο άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους γνωρίζονται χάριν διαδικτύου, άλλες φορές συμφωνούν και άλλες διαφωνούν, συχνά υποτιμούν ο ένας τον άλλο, σε βαθμό που στους παρατηρητές θα μπορούσε να φανεί ότι φτάνουν ίσως και να ξεπερνάν τα όρια της προσβολής, όμως είναι ο δικός τους κωδικός επικοινωνίας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει παρεξήγηση ανάμεσα τους. Και φυσικά υπάρχει πλήρης κατανόηση στα νοήματα των μηνυμάτων που ανταλλάσουν. Μπορεί όλα να ξεκινάνε χάρη σε ένα έξυπνο σχόλιο όμως αυτό δεν εγγυάται ότι θα συνεχιστεί και η συζήτηση, κι όμως τα δυο προφίλ θα συνεχίσουν την επικοινωνία με όλους τους πιθανούς τρόπους εντός και εκτός διαδικτύου. Μέχρι και γράμμα σε επιστολόχαρτο θα υπάρξει γιατί κάθε τρόπος επικοινωνίας είναι αποδεκτός ακόμη κι αν θεωρείται ξεπερασμένος. Ξεπερασμένος ή απλά ρομαντικός και στην τελική πιο πρακτικός;
Το κείμενο της Πολίτη προσωπικά θα το χαρακτήριζα θεατρικό, αλλά πάνω στο χαρτί. Και δεν αναφέρομαι σε ένα θεατρικό κείμενο γραμμένο για το σανίδι, που οι ηθοποιοί το διαβάζουν, το αφομοιώνουν και το παρουσιάζουν έπειτα σε μια θεατρική παράσταση που θα ανεβάσουν. Ο λόγος που το κάνει θεατρικό είναι η διαλογική του μορφή, μπορεί να υπάρχουν τα σχόλια ως σημειώσεις ώστε να εξηγούν στον αναγνώστη τη μορφή της συζήτησης και τον τρόπο που επιλέγουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αλλά την ίδια ώρα παραμένει ένας διάλογος μεταξύ δύο προφίλ που θα πάρουν σάρκα και οστά μόνο στα μάτια ο ένας του άλλου, και που ο αναγνώστης θα πληροφορηθεί μέσω της διαδικτυακής τους συζήτησης. Αλλά όπως είπα νωρίτερα θεατρικό που παραμένει στο έντυπο, γιατί αυτό επιβάλει η μορφή της επικοινωνίας τους και ίσως στο σανίδι να χαθεί αυτή η επαφή και ό,τι έχει χτίσει η συγγραφέας γράφοντάς το, αφού ο θεατής δε θα διαβάζει, αλλά θα ακούει, και μια γιγαντοοθόνη με το κείμενο δεν ξέρω αν θα προσέφερε στο έργο. Όπως και να έχει το κείμενο της Πολίτη έχει πετύχει τον σκοπό του στην έντυπη υπάρχουσα.
Μαίρη Β.
Διαβάστε επίσης: