Η Ανατολή

 

Η ΑΝΑΤΟΛΗ

Της VICTORIA HISLOP

 

    Η Αγγλίδα συγγραφέας που αδιαμφισβήτητα αγαπάει τους Έλληνες και οι Έλληνες εκείνη, καταπιάνεται για άλλη μια φορά με ένα ευαίσθητο θέμα της σύγχρονης, δυστυχισμένης, ελληνικής ιστορίας. Αυτή τη φορά ταξιδεύουμε μαζί της στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα την Αμμόχωστο, ένα πλούσιο θερινό θέρετρο. Οι Τούρκοι με τους Έλληνες ζούνε όσο το δυνατόν πιο ειρηνικά, μετά την ανεξαρτησία του νησιού, όμως η ελληνική δικτατορία θέλει οπωσδήποτε να φέρει κάτω από την κυριαρχία της την Κύπρο. Το αποτέλεσμα γνωστό, η διχοτόμηση του νησιού, και δυο προσφυγικά ρεύματα μέσα στο ίδιο τους το νησί. Η HISLOP όπως και στα προηγούμενα βιβλία της δε μας συνηθίζει σε εύκολα φινάλε, στην υπόθεση της Ανατολής υπάρχει ισορροπία, όταν χρειάζεται έρχεται η κάθαρση, αλλά τόσο για τους ήρωες όσο και για τους αναγνώστες είναι κάπως πιο πικρή απ’ ότι συνηθίζεται.

    «Όταν πεθαίνει κάποιος που αγαπάμε, δεν έχει σημασία ποιοι είμαστε. Ο πόνος είναι ακριβώς ο ίδιος, εξίσου αβάσταχτος». Προσπαθεί να πείσει η Εμινέ τους δικούς της. Πάντα θα υπάρχουν δυο στρατόπεδα, φαινομενικά εχθρικά, όταν όμως οι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, ξαφνικά οι διαφορές γκρεμίζονται και φαίνονται μόνο οι ομοιότητες, η ανάγκη επιβίωσης και διάσωσης ό,τι πολυτιμότερου έχει ο καθένας, της οικογένειας του.

    Φυσικά από τέτοιες καταστάσεις κάποιοι θα βγαίνουν πάντα κερδισμένοι, υπάρχει και αυτή η κατηγορία στο βιβλίο της HISLOP, είναι ρεαλιστικό για να εξαιρεθούν «οι κακοί» της υπόθεσης. Επίσης κάποιες φορές υπάρχει κάτι που μπορεί να σαρώσει στο πέρασμα του μια ανθρώπινη ύπαρξη πολύ περισσότερο από τον πόλεμο. Μη σας φανεί  παράξενο, όταν τελειώνοντας το βιβλίο, το κουβαλάτε στο μυαλό σας για μέρες.  

Μαίρη Β.