ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

 
 
 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ

MARTA BREEN

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ JENNY JORDAHL

-Εκδόσεις Παπαδόπουλος-

«Η γυναίκα έχει το δικαίωμα να ανέβει στο ικρίωμα. Άρα πρέπει να ’χει και το δικαίωμα να ανέβει στο βήμα!» Ολυμπ Ντε Γκουζ

Μια διαφορετική και ενδιαφέρουσα πρόταση από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος», είναι το βιβλίο των Μάρτα Μπρεέν και της Γένι Γιούρνταλ. Ποια ήταν η μοίρα της γυναίκας πριν από δύο αιώνες, πως τις αντιμετώπιζαν οι άντρες, ακόμη και άνθρωποι του διαφωτισμού όπως ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ τι γνώμη είχε για το γυναικείο φύλο;

Γεννηθήκαμε στην Ελλάδα και σε μια εποχή που οι γυναίκες είναι ίσες με τους άντρες, όμως πόσοι αγώνες προηγήθηκαν για να έχουμε οι γυναίκες του 21ου αιώνα, και δυστυχώς όχι παγκοσμίως, ίσα δικαιώματα με τους άντρες; Ενάμιση μόλις αιώνα νωρίτερα οι γυναίκες ήταν κτήμα πρώτα των πατεράδων και μετέπειτα των συζύγων τους, δεν είχαν δικαίωμα στην εκπαίδευση, δεν είχαν δικαίωμα στην εργασία και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να έχουν ιδιοκτησία. Ακόμη και όταν απέκτησαν δικαίωμα στην εργασία, μιας και η παραγωγή τις είχε ανάγκη οι μισθοί τους ήταν κατώτεροι από εκείνους των αντρών, ακόμη και στην περίπτωση που έκαναν την ίδια δουλειά. Όσο για το δικαίωμα στην ψήφο άργησε πολλά χρόνια.

Στο εικονογραφημένο αυτό βιβλίο αναφέρονται φεμινίστριες που έβαλαν το λιθαράκι τους παγκοσμίως και δημιούργησαν το οικοδόμημα των γυναικείων δικαιωμάτων. Θέτει τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν καθώς και τις θυσίες που έκαναν γυναίκες όπως για παράδειγμα η Έμιλι Γουάιλντινγκ που μπήκε μπροστά από το άλογο του βασιλιά με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της, μιας και για εκείνη μετρούσαν οι πράξεις και όχι τα λόγια. Ξεκινώντας από τη Χάριετ Τάμπμαν, μια μαύρη σκλάβα, που η ίδια το έσκασε από τη ζωή στις φυτείες, βοηθώντας και άλλους μαύρους να περάσουν στις βόρειες πολιτείες που δεν ίσχυε το καθεστώς της δουλειάς, καταλήγει στη Μαλάλα Γιουσαφζαΐ, τη νεαρή πακιστανή που της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 2014.

Παρά τους αγώνες η ζωή για τις γυναίκες είναι  δύσκολη σε πολλές περιοχές, ενώ ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι λίγες οι φορές που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή βιασμού. Θέλει πολύ δρόμο ακόμη, να μην εφησυχάζουμε και να συνεχίσουμε να παλεύουμε όχι μόνο για τα δικά μας δικαιώματα αλλά για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που υποφέρουν και τους υποτιμούν, λόγω του χρώματος, της σεξουαλικής ταυτότητας, του φύλου, της εθνότητας.

Η ελευθερία της γυναίκας, της μητέρας, της αδερφής, της συντρόφου, πρέπει να είναι συνυφασμένη με την ελευθερία του ανθρώπου.

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: