ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

 

ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ (Από το κείμενο στο υπερκείμενο)

Το βιβλίο του Νάνου Βαλαωρίτη «Για μια θεωρία της Γραφής Γ’», που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2016 είναι μια σειρά άρθρων του ποιητή, από το 1946 μέχρι και τον αιώνα μας. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη με το πρώτο να αναφέρεται στις τάσεις που κυριάρχησαν στη σύγχρονη, ευρωπαϊκή γραφή και ποίηση (μοντερνισμός, μεταμοντερνισμός, ρεαλισμός, ντανταϊσμός, οπτική ποίηση, τους Μπιτ κ.α.) και επηρέασαν και την ελληνική και συναντάμε σε αυτή προσωπικότητες της ποίησης όπως (Καρυωτάκης, Ελύτης, Σεφέρης, Εμπειρίκος, Γκάτσος, Καββαδίας, Εγγονόπουλος, Ρίτσος, Λειβαδίτης κ.α.)  

Στο Β΄ μέρος αναφέρεται στα πρόσωπα που γνώρισε είτε κάνοντας τους κριτική, είτε έχοντας επαφή μαζί τους και γράφοντας γι αυτούς. Αρχής γενομένης από το Ρήγα Φεραίο, που θεωρεί υποτιμημένο ως προς το έργο του, παρά το ότι γνωρίζουμε πολλά όσον αφορά την προσφορά του στον αγώνα και το θάνατο του, συνεχίζοντας με τους (Σολωμό, Καβάφη, Σικελιανό, Σεφέρη, Σαχτούρη, Ρίτσο, Μακρή και Άλλεν Γκίνσμπεργκ, Ουίλιαμ Μπάροουζ, Φερνάντο Πεσσόα).

Το εγχείρημα του Βαλαωρίτη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού βάζει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τα ρεύματα και τις τάσεις. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός για να μη χαθεί και να διαβάσει το πόνημα του. Ούτε χρειάζεται να έχει διαβάσει τους προηγούμενους τόμους του «Για μια θεωρία της γραφής» Α’& Β’.

Όπως μας αναφέρει και ο ίδιος στη συνέντευξη του που δημοσιεύσαμε τον περασμένο Μάρτη στη σελίδα του ArtScript Blog (Δεκάλογος < Λογοτεχνία), θεωρεί πολύ σημαντικό αυτό το έργο, αφού παρά του ότι είναι γενικό, μπορεί να ωφελήσει πολλούς και πληροφοριακά αλλά να θέσει  και θέματα θεωρητικά γύρω από την γραφή. Όπως έκαναν κατά το παρελθόν τα περιοδικά που συμμετείχε «Πάλι», «Συντέλεια», «Νέα Συντέλεια» γύρω από τις θεωρίες για τη γραφή και τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα γραφής. Ο αναγνώστης έχει να μάθει πολλά από το έργο του Νάνου Βαλαωρίτη. Κλείνοντας θα αναφέρουμε δυο  αποσπάσματα από το έργο του, ένα από κάθε μέρος.

«Ένας κριτικός… χωρίς προσανατολισμό, δηλαδή χωρίς «συνείδηση της γραφής» που θα υποστηρίξει, θα χάσει γρήγορα τον μπούσουλα και θα πέσει σε αντιφάσεις και σε κωμικές παλινδρομήσεις και αναιρέσεις».         

Και κάτι από το Ρήγα Φεραίο που προειδοποιεί (τους έλληνες) σε κάποιο σημείο, να μην περιμένουν βοήθεια απ’  έξω.

Ε.Φ.Β.

 

Διαβάστε επίσης:

        Τη Συνέντευξη του Νάνου Βαλαωρίτη