Φυσικά αίτια

Παρασκευή Παπία

-Εκδόσεις Συρτάρι-

Η Παρασκευή Παπία, πρωτοεμφανιζόμενη αν δεν κάνω λάθος, όσον αφορά τις εκδόσεις σύμφωνα με το βιογραφικό της, που θα θέλαμε να είναι λίγο μεγαλύτερο, μας παραθέτει την ποιητική της συλλογή «Φυσικά αίτια», αποτελούμενη από 40 ποιήματα, που θα μπορούσαν να σταθούν και μόνα τους, αλλά δημιουργούν και μία ολότητα ως προς το ύφος και το χαρακτήρα τους, με το ομότιτλο ποίημα, να χαρίζει το όνομά του στη συλλογή.

«Φοβάμαι τα χέρια των ποιητών

μην κουραστούν

να κρατούν τον αντικατοπτρισμό του κόσμου»

Μοντέρνα γραφή, σύγχρονα ποιήματα, πέρα από ομοιοκαταληξίες και καταναγκαστικές ρίμες. Ποιήματα έξυπνα όπως το «Φοβάμαι», που παραθέτουμε στοίχους παραπάνω, ποιήματα μερικών στοίχων, που λένε όσα έχουν να πουν ή λίγο μεγαλύτερα. Η τέχνη δεν πάει με το κιλό άλλωστε! Ποιήματα βασισμένα σε υπαρξιακές αναζητήσεις, συνδυασμένες με σύγχρονους προβληματισμούς , όπως το «Απολογία».

«Οι γιατροί ποιήματα συνταγογραφούν,

Οι ποιητές ιάματα λαξεύουν»

Έξυπνα δομημένα αρκετά ποιήματα, που στην θεματολογία και την αναζήτησή τους έχουν, θα τολμούσα να πω και την εξερεύνηση της ποίησης, του σκοπού της, της γραφής της, της ευθύνης της. Δεν είναι η πρώτη φορά που το συναντάμε σε σύγχρονους ποιητές, το έχουμε απαντήσει και σε κλασσικούς βέβαια. Λες κι ο ποιητής αισθάνεται μια ενοχή, προπατορική, που καταπιάνεται με τις λέξεις και το ποίημα και προσπαθεί να δικαιολογήσει, μέσα από την υποστήριξη ή την αποδόμηση το δημιούργημά του. Ασφαλώς στις μέρες μας που η τεχνολογία και ενίοτε και η κοινωνία ασχολείται με το κούφιο, η ποίηση έχει την υποχρέωση να ασχοληθεί και να οριοθετήσει τον εαυτό της.

«Το ποίημα είναι

η συνομιλία των πουλιών

με της ζωής την καταιγίδα»

Ευχόμαστε καλοτάξιδο!

Ε.Φ.Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: