Φόβος ή Έρωτας

 
 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΑΡΛΑ

Φόβος ή Έρωτας

Στο πρώτο βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης στις εκδόσεις Κωνσταντίνας Μπάρλα η συγγραφέας θα μπορούσαμε να πούμε ότι θέτει το ερώτημα, αν μαζί με τον έρωτα έρχεται κι ο φόβος και ποιος από τους δύο τελικά θα κερδίσει το παιχνίδι. Με τρεις ερωτικές ιστορίες συνδεδεμένες μεταξύ τους, αφού τους έξι κεντρικούς χαρακτήρες δεν τους ενώνει μόνο ο έρωτας (ανά ζεύγη) αλλά και η δυνατή φιλία, άλλες φορές βγαίνει νικητής ο έρωτας και άλλες μπαίνει μπροστά ο φόβος και καταστρέφει τα πάντα.

Στη Βιέννη η γερμανίδα Χάνα Λίσα θα γνωρίσει το σέρβο Βίκτωρ, όπου βρίσκονται και οι δύο για σπουδές, ο έρωτας τους είναι κεραυνοβόλος και δυνατός. Στο Βίκτωρ η Χάνα Λίσα βρίσκει ότι ποτέ δεν βρήκε σε άλλον άντρα. Η Βιολέτ θα φύγει από το Παρίσι με προορισμό τη Βιέννη, με σκοπό να κατακτήσει την καρδιά του συμμαθητή της και παιδικού της έρωτα του Μάριου. Ενώ η ελληνίδα Νάντια νιώθει μια δυνατή έλξη για τον άνθρωπο που επικοινωνεί μαζί του μέσω ίντερνετ, του τούρκου Φερχάτ. Η θρησκεία, η εθνικότητα, το πώς αντικρίζει ο κάθε ένας από τους ήρωες την ζωή αποτελεί και ένα εμπόδιο στη σχέση τους. Και ενώ το πρώτο βήμα και για τα τρία ζευγάρια γίνεται εύκολα ώστε να τολμήσουν και να πλησιάσουν το αντικείμενο του πόθου τους, ο φόβος και η ανασφάλεια στην πορεία τους καταβάλει, με κίνδυνο να γκρεμίσουν το οικοδόμημα της σχέσης τους.

Όμως και έπειτα από αυτό τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο θα ήθελαν να πιστεύουν. Οι ήρωες έχουν εξιδανικεύσει τον έρωτα σε ένα πρόσωπο αποβαίνοντας την κάθε προσπάθεια μιας νέας ζωής μάταιη και άκαρπη.

Πέρα όμως από τον έρωτα και το φόβο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως βλέπουν οι κεντρικοί χαρακτήρες το γύρω τους κόσμο. Ο Βίκτωρ ως σέρβος έχει ζήσει τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και την έχθρα εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών, έχει βιώσει πως είναι να χάνεις αγαπημένα σου πρόσωπα και να ακροβατείς ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, λόγω των ασταμάτητων βομβαρδισμών στους άμαχους. Και μιας και το πρόσωπο του πολέμου είναι ίδιο παντού, μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις με το σήμερα και για το πώς είναι σε κάποιες άλλες χώρες που βομβαρδίζονται καθημερινά τα σχολεία και τα νοσοκομεία τους. Οι περιορισμοί της κάθε θρησκείας και το πώς οι άνθρωποι επιμένουμε να βλέπουμε το Θεό σαν τιμωρό αντί τον πραγματικό ρόλο που μπορεί να έχει, αυτόν του λυτρωτή και παρηγορητή. Πως η εξουσία μπορεί μέσα σε λίγα χρόνια μόνο να σε διαφθείρει και ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας στη Δύση και ποιος στην Ανατολή. Μήπως έχουν παρεξηγηθεί κάπως οι έννοιες για όλα αυτά που δεν γνωρίζουμε και γιατί επιμένουμε να διαβάζουμε λάθος τις γραφές ανεξαρτήτου θρησκείας.

Το ωραίο λοιπόν με αυτό το βιβλίο είναι ότι δε στέκεται μόνο στον έρωτα αλλά γενικότερα στη ζωή μέσω της ερωτικής αγάπης. Άνετα θα μπορούσε η συγγραφέας του να το είχε ονομάσει Φόβος ή Ζωή αλλά μπορούμε να πάρουμε και τον έρωτα ως συνώνυμη λέξη, αφού για τους ήρωες ο έρωτας τους για το πρόσωπο που τον βλέπουν να καθρεφτίζεται στα μάτια του, είναι ολόκληρη η ζωή τους.

Με βεβαιότητα είναι από τα βιβλία που έχω κάνει τις περισσότερες υπογραμμίσεις! Και είναι ευχάριστο που δεν είναι απλά μία ή τρεις στην προκειμένη περίπτωση ερωτικές ιστορίες, αλλά πολλά παραπάνω. Διαφορετικό σε μεγάλο βαθμό από πολλά που κυκλοφορούν. Με ένα εξώφυλλο που θυμίζει καρτ ποστάλ της δεκαετίας του 70’ θα συγκινήσει και θα γοητεύσει τους περισσότερους από τους αναγνώστες του.

Μαίρη Β.

 

 

 

Διαβάστε επίσης: