ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΡΙΝΥΕΣ

 
 
 

ΛΟΡΗΝ ΓΚΡΟΦ

ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΡΙΝΥΕΣ

-Εκδόσεις Ωκεανός-

«Είχαν μπει μέσα ακέραιοι αριθμοί, βγήκαν τετραγωνισμένοι».

Κατά τη μεταφορά του τίτλου από τα αγγλικά στα ελληνικά, του βιβλίου της Λορήν Γκροφ, «Fates and furies» το αποτέλεσμα ήταν «Ευμενίδες και Ερινύες». Κάποιοι, ελπίζω ελάχιστοι, μπορεί να αναρωτιούνται τι είναι οι Ευμενίδες και τι οι Ερινύες. Οι Ερινύες, όπως όλοι γνωρίζουν, και μη μου πείτε όχι, θα απογοητευτώ, ήταν εκδικητικές θεότητες που κυνηγούσαν όσους είχαν διαπράξει εγκλήματα που διατάρασσαν την ηθική και φυσική τάξη των πραγμάτων. Τώρα οι Ευμενίδες, ήταν πάλι ερινύες και ήταν το όνομα που τους έδωσε ο Αισχύλος στο τρίτο του έργο που ολοκλήρωνε την Ορέστεια. Στο ομώνυμο έργο του οι εκδικητικές θεότητες που κυνηγούν τον Ορέστη, αφού εκείνος δολοφόνησε τη μητέρα του και τον εραστή της, τελικά πείθονται από τη θεά Αθηνά να μην κάνουν πράξη τις απειλές τους, σπέρνοντας μίσος και δεινά στην πόλη των Αθηνών, μετά την αθώωση του Ορέστη! Και αφού κάναμε εισαγωγή με σύντομη επανάληψη στην αρχαία ελληνική δραματουργία, που ακόμα και στις μέρες μας εμπνέει την τέχνη, ας έρθουμε στο παρόν βιβλίο.     

Δυο νεαρά παιδιά, μόλις είκοσι δύο ετών, βαθιά ερωτευμένα μεταξύ τους, αποφασίζουν να δεθούν για το υπόλοιπο της ζωής τους με τα δεσμά του γάμου. Ο Λότο, μέχρι εκείνη την περίοδο έκανε μια ζωή που ανταποκρινόταν στην ηλικία του, στου όμορφου και δημοφιλή φοιτητή που ήταν, στου μποέμ καλλιτέχνη που ονειρευόταν να γίνει και κυρίως στην οικονομική επιφάνεια της οικογένειας του. Η Ματίλντε είναι σε όλα πιο ήσυχος χαρακτήρας, σχεδόν χωρίς οικογένεια, αναγκάζεται να εργάζεται ως μοντέλο, προκειμένου να μπορεί να πληρώνει τα πανεπιστημιακά της δίδακτρα. Το μέλλον φαίνεται φωτεινό και πολλά υποσχόμενο για το νεαρό ζευγάρι, έχουν την αγάπη τους και νιώθουν ότι όλα θα τα καταφέρουν, παρά τη ζήλεια των φίλων τους και τις αντιξοότητες που από πολύ νωρίς θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν. Η μητέρα του Λότο, αμέσως θα ξεκαθαρίσει και χωρίς να έχει γνωρίσει τη Ματίλντε, ότι ο Λότο θα πρέπει να χωρίσει μαζί της, αλλιώς θα τον αποκληρώσει. Όλο το βάρος του οικονομικού κοινού τους βίου, θα αναγκαστεί να το σηκώσει η Ματίλντε, μιας και ο σύζυγος της επιμένει να κυνηγάει το όνειρο του. Κι έτσι η ζωή, κουρασμένη, απογοητευμένη θα συνεχίσει να κυλά, παίρνοντας δύναμη ο ένας από την αγάπη του άλλου, ώσπου όλα θα αλλάξουν και η μοίρα θα φανεί να τους ευνοεί (ή μήπως δεν είναι η μοίρα); Τι είναι αυτό που θα φέρει τις ερινύες στη ζωή των ηρώων;

«Ο Γάμος ήταν μαθηματικά, δεν ήταν όπως θα περίμενε κανείς προσθετικός, ήταν εκθετικός».

Οι δυο κεντρικοί ήρωες αγαπιούνται πολύ, άλλωστε είναι αρκετά νεαροί σε ηλικία για να αφιερώσουν τη ζωή τους ο ένας στον άλλον αποκλειστικά, αν δεν υπήρχε ο έρωτας με το φωτοστέφανο του, να τους ενώνει. Σε κάποια ζητήματα θα είναι πολύ δοτικοί στο σύντροφο τους, σε κάποια άλλα όμως θα αποδειχτούν αρκετά εγωκεντρικοί, οδηγημένοι περισσότερο από τις προσωπικές τους εμπειρίες που θα τους οδηγήσουν σε ακλόνητα πιστεύω όσον αφορά τις επιθυμίες και την γνώμη που έχουν για τον εαυτό τους. Θα είναι και ο λόγος που «θα αρχίσουν να τους επισκέπτονται οι προσωπικές τους ερινύες». Κι όμως ενώ μέσα τους θα ταράσσονται, και οι φίλοι τους ακόμα και έπειτα από τόσα χρόνια θα στοιχηματίζουν για πόσο ακόμα θα αντέξει ο γάμος τους εκείνοι θα μένουν μαζί, γιατί δεν υπάρχει δρόμος μακριά ο ένας από τον άλλον.

«Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν οι αναλήθειες που φτιάχνονται από λέξεις και οι αναλήθειες που φτιάχνονται από σιωπές, κι είπε ψέματα μόνο εξαιτίας όσων δεν είπε».

Πόσο καλά γνωρίζουμε τον άνθρωπο μας; Τι είναι; Πως σκέφτεται; Τι σχέση έχει αυτό που βγάζει προς τα έξω με αυτό που κρύβει μέσα του; Πόσο καθαροί είμαστε εμείς απέναντι του, απέναντι στα δικά μας αισθήματα; Πόσο αφουγκραζόμαστε τον εαυτό μας μέσα από εκείνον-η ; Πόσο κάνουμε καθρέφτη μας το είδωλο του ή πόσο κάνουμε καθρέφτη του τις επιθυμίες μας; Πόσα συμπεράσματα βγάζουμε λανθασμένα και πόσα σωστά; Κι αν αγωνιζόμαστε για εκείνον-η, τι θα μείνει για εμάς όταν εκείνος-η φύγει;    

Η δουλειά της συγγραφέως εκτιμάται ιδιαίτερα στην πατρίδα της, τα βιβλία της βρίσκονται στις λίστες των best sellers των New York Times κι έχει κερδίσει αρκετά βραβεία για τις δουλειές της. Μέσα από την υπόθεση της η Γκροφ με τη βοήθεια των τόσο διαφορετικών χαρακτήρων της θα κάνει την αυτοψία του γάμου, δίνοντας έτσι και κάποιο ‘‘φιλοσοφικό’’ στίγμα στην ιστορία, -τώρα με ποιον από τους χαρακτήρες θα συμφωνήσουν οι αναγνώστες και αν θα ταυτιστούν με κάποιον, αυτό είναι άλλο θέμα-. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου όλα θα μπουν στη θέση τους, μπορεί οι κεντρικοί ήρωες με τα μυστικά και τις αναλήθειες τους να κατάφεραν να μπερδέψουν τα αισθήματα τους, όχι ότι κι όταν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα σε μια σχέση όλα είναι ρόδινα, τουλάχιστον ο αναγνώστης  θα καταλάβει τους κινητήριους μοχλούς της συμπεριφοράς τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα κεφάλαια που γίνεται παραλληλισμός των θεατρικών έργων – πράξεων με τη ζωή των ίδιων των ηρώων.

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: