ΕΤΣΙ ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΑΠΟΥΝΟΦΟΥΣΚΕΣ

ΜΑΡΙ ΒΑΡΕΪΓ

-Εκδόσεις Μίνωας-

«Η Οσεάν ένιωσε σαν να ήταν το τσιζκεϊκ στον κάδο: περνώντας από το φως στο σκοτάδι, ήρθε και σωριάστηκε σε έναν σωρό από σκουπίδια».

Η Κλερ νιώθει πανευτυχής όταν μαθαίνει ότι θα γίνει μητέρα, σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να της χαλάσει τη διάθεση, όμως κάπου στον κόσμο υπάρχει κάποιος που ίσως τελικά να τα καταφέρει. Όταν θα μεσολαβήσει η φίλη της να πιάσει δουλειά στον εκδοτικό που εργάζεται κι εκείνη, η Κλερ θα πάρει πάλι τα πάνω της ενώ η ενδεχόμενη συνάντησή της με την αγαπημένη της συγγραφέα, την Εύα θα την μετατρέψει σε σαπουνόφουσκα που πετάει κοντά στον ήλιο. Η γνωριμία της με την Εύα Ντίαζ δε θα είναι αυτό που προσδοκούσε. Ψυχρή και απόμακρη αντιλαμβάνεται την παρουσία της Κλερ ως βοηθού της, ως έναν μέσο να την κατασκοπεύσουν από τον εκδοτικό ώστε να ανακαλύψουν που βρίσκεται το νέο συγγραφικό της εγχείρημα. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το νέο ρομάντζο της με την νέα της ηρωίδα την Οσεάν; Επιπλέον είναι το ρομάντζο ένα είδος που θα κέρδιζε το αναγνωστικό κοινό; Ο εκδοτικός οίκος συμπεριφέρεται κάπως παρεμβατικά στη δουλειά της κάνοντας πιο δύστροπη την συγγραφέα. Όσον αφορά την Οσεάν, παλεύει κι εκείνη με τις αλλαγές που ήρθαν στη δουλειά της. Συνεσταλμένη και τρυφερή, με το διαζύγιο των γονιών της αποφασίζει να ακολουθήσει τον πατέρα της αν και γνωρίζει ότι με τη μητέρα και την αδερφή της θα ήταν καλύτερα, δε θέλει όμως να εγκαταλείψει τον πατέρα της έπειτα από όσα πέρασε και τις συκοφαντίες που υπέστη στην προηγούμενη δουλειά του.

Το μυθιστόρημα της Μαρί Βαρέιγ, μέσα από τις προσωπογραφίες τριών ηρωίδων περιγράφει τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας ως μητέρας αλλά και κόρης. Μέσα σε πολλαπλούς ρόλους που της έχουν επιβληθεί πρέπει στον χώρο εργασίας της να είναι καθ’ όλα επαγγελματίας και να μην αποσπάτε από τίποτα, να είναι καλή σύντροφος και φίλη και φυσικά πρέπει να είναι τέλεια μητέρα. Όμως  είναι τόσο εύκολο να γίνει μια γυναίκα τέλεια μητέρα; Πρέπει να επιτρέψει στο παιδί να απορροφήσει όλο της το είναι; Ή αυτό θα την κάνει ένα κακό παράδειγμα; Υπάρχουν οι τέλειες μαμάδες των illustration φωτογραφιών που προβάλλονται σε περιοδικά και στο διαδίκτυο; Και πως αντιμετωπίζεται η επιλόχεια κατάθλιψη; Πόση ευθύνη έχει ο κύκλος της νέας μητέρας να το διακρίνει και να τη σπρώξει προς τη σωστή κατεύθυνση; Αλλά η συγγραφέας δεν αφήνει έξω από την ιστορία της τις κακοποιητικές σχέσεις. Μάλιστα σε μεγάλο μέρος παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υπόθεση, και πλέον γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο η σωματική βία που πονάει, αλλά υπάρχουν πολλές μορφές, με σκοπό τον χειρισμό του αδύναμου ή μάλλον ενός ευαίσθητου προσώπου που ενδιαφέρεται για τη γνώμη και τα αισθήματά σου.

Η αλήθεια είναι ότι διάβασα αρκετές σελίδες, μην καταλαβαίνοντας τον σκοπό της συγγραφέως. Στην αρχή και μέχρι να αναπτύξει όπως ήθελε τον κάθε έναν από τους χαρακτήρες της, νόμιζα ότι διάβαζα ένα χαλαρό κείμενο, αλλά κάνοντας υπομονή (χάρη και στον ψυχαναγκασμό μου, όσον αφορά τα βιβλία) και συνεχίζοντας την ανάγνωση επιβραβεύτηκα. Σταδιακά η υπόθεση αποκτάει το ενδιαφέρον που απουσιάζει στην αρχή, η Βαρέιγ θα έλεγα ότι κάνει τρίπλες μπερδεύοντας και κυρίως διασκεδάζοντας τον αναγνώστη προσφέροντας του τελικά την ικανοποίηση της ανάγνωσης.

«Μόνο δυο πράγματα στον κόσμο έχουν αξία, η αγάπη και η ελευθερία. Αν πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στα δύο, να διαλέγεις πάντα το δεύτερο, επειδή δεν υπάρχει αληθινή αγάπη χωρίς ελευθερία».

Είναι ένα βιβλίο που θα μπορούσε να πει κάποιος ότι απευθύνεται σε γυναίκες. Οι άντρες στο μυθιστόρημα με εξαίρεση έναν δυο χαρακτήρες, εκμεταλλεύονται την αρρενωπή τους  θέση σε μια πατριαρχική κοινωνία με τη στάση τους, άλλες φορές επιβάλλοντας τη θέλησή τους κι άλλες απλώς αδιαφορώντας. Δε θα συμφωνήσω λοιπόν με αυτή την άποψη, σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά με τύπους που δε νοιάζονται παρά μόνο για τον εαυτό τους -κρατώντας τους μακριά από τη δική μας-  αλλά με βεβαιότητα θα μπορούσαμε να δανείσουμε το βιβλίο σε κάποιον που απλά δεν ξέρει πώς να δείξει ότι νοιάζεται. Δεν έχουν δεχτεί μόνο οι γυναίκες βλέπετε τον ρόλο τους στην πατριαρχική κοινωνία, αλλά και πολλοί άντρες. Ας τους δείξουμε λοιπόν ότι αν αυτό αλλάξει, δεν απειλούνται, αλλά θα είναι καλύτερα για όλους.

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: