εκείνες / εμείς

Βασιλική Κοντογιάννη

-Εκδόσεις Πληθώρα-

Η συλλογή της Κοντογιάννη αναφέρεται στο γυναικείο φύλλο, τα ποιήματά της μιλούν για τις γυναίκες, τη θέση που τους δίνει η κοινωνία, τα αισθήματα που τους γεννιούνται, μα και το είναι τους. Ποιήματα από τη ματιά μιας γυναίκας για τη γυναίκα, που κρίνουν τα κακώς κείμενα ή τουλάχιστον τα αναφέρουν. Όμως κι η αναφορά και μόνο δεν ενέχει κάποιου είδους κριτική;

 

Αυτές πρέπει πάντα να τον αγαπάνε

είναι ο άντρας της μοίρας τους.

 

Το ‘‘εκείνες/ εμείς’’ χωρίζεται σε τρία μέρη, ενώ υπάρχει και ο ποιητικός πρόλογος. Στο πρώτο «Εκείνες» αναφέρεται σε γνωστές γυναίκες της ιστορίας / μυθολογίας, όπως η Κλυταιμνήστρα, αλλά και γνωστές στην ίδια, όπως η Αλισάβα, όμως δεν τις παρουσιάζει όπως έχουμε συνηθίσει, δίνει την εκδοχή της από τη μεριά του φύλου της και οι πράξεις τους αποκτούν διαφορετικό νόημα.

 

Κυκλοφορώντας ανάμεσα στα συστήματα, ποιος γίνεσαι;

 

Στο δεύτερο μέρος «Περνώντας στο ‘εμείς’» παρουσιάζει την καθημερινή γυναίκα και τη ζωή της σήμερα, τις δυσκολίες, τη βία που δέχεται και τη θέση που κατέχει. Κάποια ποιήματα έχουν μια ανθρωπολογική οπτική, ενώ η θέση της είναι ευθεία και ντόμπρα. Για το τελευταίο μέρος, «Ποια είμαι λοιπόν;» αφήνει την ιστορική και την κοινωνική θέση της γυναίκας και προσπαθεί να παρουσιάσει το φύλο της, με μια υποβόσκουσα αμφιβολία, που προβάλει και μέσα από το ερωτηματικό, που σχηματίζεται από τους αιώνες της ανδροκρατούμενης ιστορίας.

 

Κι έπειτα ο κόλπος

η καταβύθιση

στην αφθονία της σάρκας.

 

Τα ποιήματά της είναι μοντέρνα, καταπιάνονται με ένα σημαντικό θέμα, το θηλυκό φύλο, και κολλάνε στο κλίμα της ενδυνάμωσης της γυναίκας που συμβαίνει και στη χώρα μας, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία πάντα, την τελευταία δεκαετία. Όμως και μόνο η αναφορά είναι σημαντική. Ξεχωριστά και όμορφα ποιήματα. Κάθε ενότητα έχει τη δικής της προσωπικότητα, όπως και κάθε άνθρωπος, γυναίκα ή άντρας.


Ε.Φ.Β.

 
Διαβάστε επίσης: