Χίμαιρες στην άμμο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ
Χίμαιρες στην άμμο: (Δύο μικρές φανταστικές ιστορίες)
-ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Αω-
Το εν λόγω βιβλίο του Γιάννη Κατσίκη, παρουσιάζει δύο φανταστικές ιστορίες, όπως αναφέρεται και στο εξώφυλλό του, είναι η φαντασία όμως αποκομμένη ολοκληρωτικά από την πραγματικότητα; Αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και αυτά τα όνειρα, σύμφωνα με τον Φρόιντ, παίρνουν εικόνες από το περιβάλλον του ανθρώπου που βλέπει το όνειρο. Όσον αφορά τις δύο νουβέλες, που θα διαβάσουμε στο βιβλίο ο συγγραφέας τις διηγείται με μεγάλη ευκολία, λες και μιλάει για την ιστορία κάποιου γνωστού του ανθρώπου, που ξέρει καλά, κι εμείς, σαν μέλη της οικογενειακής ή φιλικής του συντροφιάς, περιμένουμε να ακούσουμε τι έχει να μας πει. Ο λόγος του κυλάει αβίαστος, η θεματολογία όχι ιδιαίτερη, μα ενδιαφέρουσα και οι δυο ιστορίες κυλούν σαν νερό και σου αφήνουν μια όμορφη αίσθηση στο τέλος τους.
Ας καταπιαστούμε όμως με τις ιστορίες μία προς μία. Στην πρώτη ήρωας είναι ένα επιτυχημένο πρόσωπο τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα προσωπικά του θέματα, ή τουλάχιστον σαν αυτούς τους πολλούς πετυχημένους, που έτσι τους χαρακτηρίζει η εικόνα τους και ο περίγυρος τους, χωρίς να γνωρίζει απόλυτα τι κρύβει ή ποθεί η καρδούλα τους. Ο ήρωας μας κοσμοπολίτης με δική του εταιρία, και ταξίδια στο εξωτερικό, θα γνωρίσει σε ένα από αυτά στην Μπανγκόγκ μια γυναίκα, που θα του αλλάξει τη ζωή, μια γυναίκα μοιραία, που όπως όλοι την ποθεί κι αυτός και διακινδυνεύει για πάρτη της. Μετά από αυτήν ο ήρωας χάνει τον έλεγχο, αλλάζει ο τρόπος που βλέπει τη ζωή, αλλάζει η συμπεριφορά του, κι από καλός οικογενειάρχης και επιχειρηματίας, μέσα από διάφορα ψυχοσυναισθηματικά στάδια θα καταλήξει να γίνει το εντελώς αντίθετο.
Όσον αφορά τη δεύτερη ιστορία, έχουμε να κάνουμε με περισσότερα πρόσωπα. Μια ομάδα νεαρών ευκατάστατων της δεκαετίας του 50, που περνάει το χρόνο της με τζόγο, με διασκεδάσεις, όταν οι περισσότεροι συνομήλικοι τους ζουν στα πέτρινα χρόνια της εποχής. Κάποια στιγμή ένας από αυτούς ο Αχιλλέας Υπερίωνος, ρίχνει την Ιδέα να φτιάξουν μια εταιρία, που να εμπορεύεται αυτοκίνητα. Όλοι συμφωνούν, τα κέρδη έρχονται αβίαστα. Εν συνεχεία πολλά θα συμβούν ο εμπνευστής της Ιδέας μετά από μια ήττα στα χαρτιά, θα παραιτηθεί. Δύο εκ των άλλων νεαρών θα κοντραριστούν, (ο Αναξίμανδρος Μυστεριώτης και ο Παρασκευάς Αηδονίου). Ο Αχιλλέας στη διάρκεια της εταιρίας θα δώσει κι άλλες ιδέες για εισαγωγή στερεοφωνικών και κλιματιστικών, με αποτέλεσμα την αύξηση του τζίρου και κάποια στιγμή θα επιστρέψει ολοκληρωτικά, όπως ο ίδιος υπόσχεται. Η αρχική ομάδα θα πλαισιωθεί κι από νέα πρόσωπα, κυρίως γυναίκες, που θα παίξουν το ρόλο τους. Παρά τη σύμπνοια στις ιδέες και την καταγωγή των προσώπων οι περισσότεροι θα βγάζουν λεφτά για να τα αυγατίζουν συνεχώς, να συσσωρεύουν τον πλούτο, ο Αχιλλέας όμως έχει μια διαφορετική φιλοσοφία και στάση ζωής, πιστεύοντας πως το χρήμα αξίζει για να περνάς καλά. Θα καταφέρει να πάρει τους υπόλοιπους με το μέρος του; Η δεύτερη νουβέλα θα μπορούσε να σκιαγραφήσει την μεταπολεμική Ελλάδα της ανάπτυξης, και τη δημιουργία ενός από τους εμπορικούς κολοσσούς της, χωρίς να αποκλίνει πολύ από την πραγματικότητα, εκτός του ότι πάντα σε μια νουβέλα τα πράγματα εξελίσσονται ευκολότερα από ότι στη ζωή, για έναν πετυχημένο κολοσσό. Συμπαθήσαμε κι αυτή την ιστορία του Κατσίκη, που δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενος κι έχει ασχοληθεί ως γεωλόγος-πετρολόγος, με αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα στον επαγγελματικό του τομέα, όπως μαθαίνουμε στο βιογραφικό σημείωμα του βιβλίου.
Ε.Φ.Β.
Διαβάστε επίσης: