ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ
MARIO DESIATI
-Εκδόσεις Κλειδάριθμος-
«Έπειτα από τόσα χρόνια, το αναγνωρίζω. Η ζωή που χάνεται είναι πάντα καλύτερη από αυτή που ζούμε».
Η παρουσία της κοκκινομάλλας συμμαθήτριάς του, ελκύει τον νεαρό Φραντσέσκο από αρκετά νεαρή ηλικία, δεδομένου όμως του συνεσταλμένου χαρακτήρα του, δεν τολμάει να την προσεγγίσει, παρά μόνο έχει την προσοχή του επάνω της. Η σχέση των γονιών τους, θα τους φέρει κοντά. Κι ενώ κάποιος θα υπέθετε ότι η Κλαούντια δε θα θέλει να έχει παρτίδες με τον Φραντσέσκο, τελικά θα είναι εκείνη που θα αποζητήσει την παρέα του και θα αποκτήσουν έναν στενό δεσμό, με το νεαρό αγόρι να γίνεται αρωγός ανάμεσα στη ζωή και τις επιλογές της φίλης του και στον αναγνώστη.
Ο Φραντσέσκο ο οποίος είναι και ο αφηγητής της ιστορίας, κρατάει για τον εαυτό του έναν δεύτερο ρόλο σε σύγκριση με εκείνον που θα προσδώσει στη δυναμική και πάντα έντονη Κλαούντια, ενώ κι ο ίδιος φαίνεται να μένει ευεπηρέαστος όσο κι αν προσπαθεί να αντισταθεί. Το κορίτσι με το αντρικό ντύσιμο και τις γραβάτες του πατέρα της δεμένες γύρω από τον λαιμό της, θέλει να αφήσει πίσω την επαρχιακή πόλη της Νότιας Ιταλίας ξεφεύγοντας από το κουτσομπολιό και τη μιζέρια των κατοίκων της που δε δέχονται ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν. Αντιθέτως ο Φραντσέσκο νιώθει ότι είναι πλασμένος με τα χώματα της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Ο τίτλος του μυθιστορήματος του Mario Desiati το οποίο κέρδισε το βραβείο Premio Strega 2022, είναι “Spatriati”, μια λέξη που έχει πολλές έννοιες πέρα από το φευγάτος (δηλαδή αυτός που έχει φύγει). Σε ορισμένους διαλέκτους του ιταλικού νότου όπως μας πληροφορεί ο συγγραφέας και στις σημειώσεις του μετά το τέλος του μυθιστορήματος, αλλά και μέσα στο βιβλίο, “Spatriati” σημαίνει εκτός από ασυμβίβαστος, αποπροσανατολισμένος, απερίσκεπτος, πλάνης. Και οι ήρωες του βιβλίου θα μπορούσε να πει κάποιος ότι κατέχουν την κάθε έννοια της συγκεκριμένης λέξης. Αρκετές φορές δίνουν την εντύπωση ότι είναι παιδιά που υποδύονται τους ενήλικες, ανεξάρτητα από την ηλικία που μπορεί να έχουν. Ο Desiati δεν αφήνει ασχολίαστη και τη σχέση μεταξύ γονιού και παιδιού, όλοι έχουμε ακούσει την έννοια του οιδιπόδειου συμπλέγματος (σύνδρομο της Ηλέκτρας για την περίπτωση των κοριτσιών). Κατά τον Φρόυντ λοιπόν τα παιδιά και ασυνείδητα πάντα ανταγωνίζονται τους γονείς του δικού τους φύλου και μέσω του ανταγωνισμού έρχεται η ταύτιση. Αυτόν λοιπόν τον ανταγωνισμό τον βλέπουμε ξεκάθαρα στο βιβλίο ειδικά όσον αφορά την Κλαούντια και τη μητέρα της, όχι ότι η σχέση του Φραντσέσκο με τον πατέρα του, πατάει σε καλύτερες βάσεις. Το παράδοξο όμως είναι πως οι γονείς επιδιώκουν αυτόν τον ανταγωνισμό από τα παιδιά τους. Ιδιαίτερα εσωτερικό βιβλίο, που τα αισθήματα επηρεάζουν ξεκάθαρα τις συμπεριφορές των ηρώων.
«Καμιά φορά πρέπει να γινόμαστε σαν το μέταλλο, να παίρνουμε το σχήμα των χτυπημάτων που μας δίνει η ζωή».
Αν έδινα έναν οδηγό ανάγνωσης για το μυθιστόρημα «Ασυμβίβαστοι» στον υποψήφιο αναγνώστη του βιβλίου θα του πρότεινα, πριν από κάθε μέρος, να προστρέχει πρώτα στις σημειώσεις του συγγραφέα που βρίσκονται στο τέλος. Σε αυτές ο συγγραφέας έχοντας χωρίσει σε εφτά μέρη του μυθιστόρημα του και στις αντίστοιχες τις σημειώσεις του, δίνει χρήσιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν την ανάγνωση, αν και τα περισσότερα πιθανόν να τα γνωρίσει και να τα αναγνωρίσει, στις γραμμές του.
Μαίρη Β.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ
Για να διεκδικήσετε ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος του Mario Desiati «Ασυμβίβαστοι», από τις εκδόσεις «Κλειδάριθμος».
- Πατήστε Follow στη σελίδα των εκδόσεων «Κλειδάριθμος» και Like στη σελίδα του ArtScript στο Facebook
- Και κοινοποιήστε Δημόσια το αρχικό Post ή πατήστε like ή γράψτε σχόλιο.
Ο διαγωνισμός ισχύει για κατοίκους Ελλάδος.
Ο νικητής του διαγωνισμού, εφόσον είναι κάτοικος Αττικής παραλαμβάνει ο ίδιος το βιβλίο, αφού πρώτα έρθει σε προσωπική επαφή μαζί μας.
Μπορείτε να λάβετε μέρος ως την Τετάρτη 8/3/2022, (12:00 π.μ.)