ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ για βιαστικούς

 
 
 

NEIL DEGRASSE TYSON

ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ για βιαστικούς

-Εκδόσεις Παπαδόπουλος-

Ο αστροφυσικός και διευθυντής του Πλανητάριου Χέιντεν, γράφει ένα βιβλίο αστροφυσικής για όλους αυτούς που έχουν την όρεξη να μάθουν για το σύμπαν και τα άστρα, αλλά δεν έχουνε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο το κοινό που ενδιαφέρεται για την αστρολογία μεγαλώνει, αυτό φαίνεται τόσο από τα εκλαϊκευμένα βιβλία που κυκλοφορούν γύρω από το θέμα, όπως και από την αύξηση στις πωλήσεις τηλεσκοπίων. Αυτό συμβαίνει πρώτον γιατί στον τύπο υπάρχουν πλέον αρκετά θέματα για διαστημικές αποστολές, όπως αυτή την τελευταία στον Άρη, δεύτερον γιατί το κόστος για ένα τηλεσκόπιο δεν είναι απαγορευτικό στις μέρες μας και επίσης λόγω του μορφωτικού επιπέδου των ανθρώπων και πιθανώς της ανάγκης τους να στρέψουν το βλέμμα τους προς τον ουρανού και τα εκεί μυστήριά του, αν και ακόμα δεν έχουν λύσει όλα τα προβλήματα στη γη.

Όσον αφορά το βιβλίο του Τάισον, είναι αυτό που λέει και ο τίτλος, μια αστροφυσική για βιαστικούς, όσο γίνεται απλοποιημένη, σε λίγες σελίδες, μόνο 160, ενώ υπάρχει και το αδελφάκι του βιβλίου «Αστροφυσική για βιαστικούς νέους». Όλα αρχίζουν με το Big Bang, ενώ στη συνέχεια μαθαίνουμε ότι οι φυσικοί νόμοι που εφαρμόζονται στη γη, εφαρμόζονται και στο σύμπαν.

Όπως σε όλα τα βιβλία του είδους που σέβονται τον εαυτό τους θα μάθουμε για την κοινή και τη σκοτεινή ύλη (που μπορεί να μην ξέρουμε τι είναι, αλλά συναντάμε τα αποτελέσματά της), ενώ σε αυτές τις δύο θα προστεθεί και η σκοτεινή ενέργεια, και μια γκάφα του Αϊνστάιν γύρω από αυτήν, που τελικά δεν ήταν γκάφα. Θα μάθουμε επίσης για τα χημικά στοιχεία, που υπάρχουν παντού στο σύμπαν, και το γιατί οι πλανήτες είναι σφαιρικοί. Όσο για το αόρατο φως, θα μας δείξει πως το δικό μας «τηλεσκόπιο», το μάτι δεν είναι και το πιο αξιόπιστο, αλλά σήμερα όλο αυτό το φως το χρησιμοποιούμε σε ακτίνες Χ, υπεριώδεις ακτινοβολίες, υπέρυθρες, ραδιοκύματα, ακτίνες γάμμα, μικροκύματα κ.α.

Ασφαλώς και θα καταλάβουμε τη σημασία της βαρύτητας, ενώ θα μάθουμε πόσο ασφαλείς είμαστε από τους εξωγήινους κι εκείνοι από εμάς, αν ποτέ ξεπεράσουμε τους φυσικούς νόμους και συναντηθούμε. Ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο θα μπούμε σε σκέψεις για τη σπουδαιότητά μας ή τη μικρότητά μας μέσα στο  σύμπαν ως άνθρωποι. Θα εκπλαγούμε όταν αντιληφθούμε πως εισπνέουμε τον ίδιο αέρα και πίνουμε το ίδιο νερό, με τον Σωκράτη, τον Ναπολέοντα, τον Μπετόβεν και τη Ζαν Ντ’ Άρκ.

Σίγουρα το βιβλίο πετυχαίνει το στόχο του, να μας δώσει βασικές γνώσεις όσον αφορά την αστροφυσική, χωρίς να δαπανήσουμε αρκετό χρόνο. Όσο περισσότερο το έχουμε με τις φυσικές επιστήμες ή την αστροφυσική, τόσο θα μας διευκολύνει στην προσπάθειά μας αυτή, αλλά και καθόλου να μην έχουμε τέτοιες γνώσεις δε θα μας εμποδίσει να αντιληφθούμε όσα πρέπει. Αν υπήρχαν κάποιες φωτογραφίες βέβαια, το έργο του αναγνώστη θα γινόταν πιο κατανοητό, αλλά σίγουρα ο Τάισον, μας δίνει τις βάσεις, τόσες όσες πρέπει, κι αν το μικρόβιο μας μπει και θέλουμε να συνεχίσουμε τη σπουδή μας στο τομέα αυτό, θα συνεχίσουμε και με άλλα βιβλία.

Ε.Φ.Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: