ΑΠΟ ΗΛΙΟ ΣΕ ΗΛΙΟ /ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ

ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ

-Εκδόσεις Μεταίχμιο-

Το βιβλίο της Κόντζογλου είναι η συνέχεια του ομότιτλου που εκδόθηκε σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα. Το «Ανέσπερος» συνδέεται με τις δυο πρώτες σελίδες του με το προηγούμενο, αν και μπορεί να διαβαστεί και δίχως να έχεις διαβάσει το προηγούμενο. Ενώ στο «Αποσπερίτης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόκτηση των ορυχείων της Σερίφου από τον Εμίλ Γκρόμαν, στο «Ανέσπερος» θα δούμε την αντίδραση των κατοίκων του νησιού και την ιστορική απεργία του 1916 που βελτίωσε τα πράγματα, αφού πρώτα χύθηκε πολύ αίμα.

Το δεύτερο βιβλίο στηρίζεται στην ερωτική ιστορία των δυο πρωταγωνιστών της Ανδρομέδας και του Περσέα, οι πρώτες εκατό σελίδες κάπως κουράζουν, αφού αναλώνονται κυρίως σε αυτόν τον έρωτα, όμως όσο το βιβλίο προχωράει, με την εμφάνιση της τρυφερής Ταξιαρχούλας και του έντιμου Βαγγέλη, μα και της Καλλιόπης και του Γιάννη, ενσωματώνοντας σε αυτό και τη σκληρή ζωή των κατοίκων του νησιού στο ορυχείο, που δούλευαν όλη μέρα χωρίς ποτέ να χορταίνουν το ψωμί, η ιστορία αποκτάει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων παίζει και η προσωπικότητα του συνδικαλιστή Κωνσταντίνου Σπέρα, που έλαβε μέρος σε πολλούς εργατικούς αγώνες του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.

Στις σελίδες του «Από Ήλιο Σε Ήλιο» θα δούμε πως ο ιδιοκτήτης και τα τσιράκια του καταπιέζουν τους νησιώτες, μεταχειριζόμενοι κάθε μέσο, νόμιμο και μη, και πως οι βουλευτές, οι τοπικοί παράγοντες και οι χωροφυλακή στηρίζουν το άδικο και τον Γκρόμαν, παίρνοντας ως αντάλλαγμα τη θέση που έχουν και διατηρούν. Και αναρωτιόμαστε πόσο αλλάζουν τα πράγματα με την πάροδο των χρόνων!

Λίγο πριν το τέλος, και για πενήντα περίπου σελίδες, η αφήγηση της συγγραφέως γίνεται αφήγηση των ηρώων της, που ζωντανεύει το κείμενο και δείχνει πως ο καθένας έβλεπε τις πράξεις του και την κατάσταση που επικρατούσε. Στο Επιμύθιο η συγγραφέας αναφέρει πως και σήμερα, παρότι η λειτουργιά των ορυχείων έχει κλείσει, η νέα εταιρεία που εξαγόρασε την εταιρία του Γκρόμαν, επιδίδεται σε καταπατήσεις εκτάσεων και διεκδικεί σχεδόν το μισό νησί, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα δικαστήρια με το Δήμο Σερίφου. Μπορεί να μην υπάρχουν εξορύξεις, μα ο τουρισμός δημιουργεί πολλές ευκαιρίες εκμετάλλευσης. Να δούμε η ιστορία θα επαναληφθεί, θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά σκλάβων και ποια θέση θα πάρουν οι αρχές και τα δικαστήρια στην εν λόγω περίπτωση;

Ε.Φ.Β.

 

Διαβάστε επίσης: