ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
EMILY HENRY
-Εκδόσεις Διόπτρα-
Η Νόρα είναι μια επιτυχημένη γυναίκα καριέρας, ατζέντης συγγραφέων φροντίζει να προωθεί τα βιβλία στους εκδοτικούς με τις καλύτερες προοπτικές για τους ίδιους και τη δουλειά τους. Κι ενώ έχει την εκτίμηση του εκδοτικού κόσμου, δε συμβαίνει το ίδιο με τις προσωπικές της σχέσεις, όπου οι διάφοροι σύντροφοί της την εγκαταλείπουν για γυναίκες εντελώς διαφορετικές από εκείνη. Κι ενώ ετοιμάζεται για ένα επαγγελματικό ραντεβού, ο τελευταίος της σύντροφος την καλεί για να της ανακοινώσει από το τηλέφωνο ότι έχει ερωτευτεί μιαν άλλη γυναίκα και ότι χωρίζουν. Το επαγγελματικό ραντεβού με τον υπεύθυνο εκδόσεων δε θα έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί, που παρά τη γοητευτική εμφάνισή του, είναι αρκετά απόμακρος και ψυχρός.
Δυο χρόνια έπειτα από τα συνάντηση της με τον Τσάρλι, η αδερφή της η Λίμπι επιμένει να πάνε διακοπές οι δυο τους. Η Νόρα θα αφήσει στην άκρη τη δουλειά της για ένα μήνα και η Λίμπι θα αποχωριστεί τον σύζυγο και τις δυο κόρες της για το ίδιο διάστημα. Η Λίμπι επιλέγει ως μέρος διακοπών το Σάνσαϊν Φολς στη Βόρεια Καρολίνα, το οποίο έχει λατρέψει από ένα βιβλίο που η Νόρα είναι η ατζέντης της συγγραφέως. Αν και το φανταστικό Σάνσαϊν Φολς από το «Μόνο Μια φορά στη Ζωή σου», δεν έχει και μεγάλη σχέση με το πραγματικό μέρος. Προς μεγάλη έκπληξη της Νόρα στο ίδιο μέρος θα συναντήσει τον Τσάρλι. Το Σάνσαϊν Φολς δε θα ήταν μέρος που θα επισκεπτόταν ο υπεύθυνος έκδοσης. Αν και η Νόρα θέλει να τον αποφύγει, αυτό θα αποδειχτεί αδύνατον.
Η συγγραφέας όπως και στο βιβλίο της «Άνθρωποι που γνωρίζουμε στις διακοπές μας» εμπνεύστηκε από αμερικάνικες κομεντί, αυτή τη φορά η ηρωίδα της είναι βασισμένη στις ‘‘κακές’’ των ταινιών. Τη σύντροφο του ήρωα πριν αυτός γνωρίσει το καλό κορίτσι που θα του κλέψει την καρδιά και θα καταλάβει ότι η μέχρι τότε ζωή του ήταν ανούσια. Τι συμβαίνει με αυτές λοιπόν τις ηρωίδες του ‘‘περιθωρίου’’; Σε αντίθεση με το βιβλίο που προανέφερα ευτυχώς η συγγραφέας αποφεύγει να σταθεί κυρίως σε δύο βασικούς χαρακτήρες, καταλήγοντας να γίνεται το μυθιστόρημα βαρετό, αντιθέτως οι διάφοροι χαρακτήρες άλλοι σε πρώτους και άλλοι σε δευτερεύοντες ρόλους, δίνουν χρώμα αλλά και ρυθμό στο βιβλίο, που σε αντίθεση με το πρώτο της μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε στα ελληνικά, δεν το αντιλήφθηκα. Δεν μπορώ όμως να μη σχολιάσω και το επαναλαμβανόμενο μοτίβο με τις διακοπές, μπορεί ο Τσάρλι και η Νόρα να είναι book lovers , αλλά η συγγραφέας μάλλον είναι ‘‘vacation lover’’ αφού και στο επόμενο βιβλίο που κυκλοφόρησε στα ελληνικά «Άνθρωποι που διαβάζουν στις διακοπές τους», έχουμε το δίπολο βιβλίο διακοπές. Πιθανότατα η Henry, έχει ξεκινήσει ένα τέταρτο βιβλίο που θα έχει την υπόθεσή της ώστε να συνδυάζει διάβασμα, και διακοπές. Ίσως χειμερινές σε σαλέ θα είχαμε να τις προτείνουμε.
Μαίρη Β.