ΕΓΩ(2)

Του Ανδρέα Ανδρεάδη

 

       Παρατήρησε. Κάθεται κάθε μέρα εκεί, στη γωνία δίπλα στο περίπτερο. Ελάχιστοι από τους περαστικούς του μιλάνε. Όσοι του απευθύνουν τον λόγο, και πολλές φορές είναι οι ίδιοι κάθε μέρα, τον αποκαλούν «Κυρ-Κώστα». Ποτέ Κώστα, ή κύριε Κώστα, ή με κάποιο επίθετο που θα πρόδιδε κάποια καταγωγή.

        Ανακάλεσε. Συνήθως ο Κυρ-Κώστας στην αρχή τους βρίζει και τους διώχνει, ή κάνει πως μιλάει στην αρχαία τηλεφωνική συσκευή που κρατάει. [Το αρχείο δείχνει ότι η συσκευή είναι ανενεργή εδώ και πέντε χρόνια, τρεις μήνες και είκοσι δύο ημέρες.] Στη συνέχεια, όμως, γαντζώνεται πάνω τους για να τους αφηγηθεί κάποιο περιστατικό από την εποχή που ήταν γιατρός, ή μεγαλοδικηγόρος, ή ποδοσφαιριστής, ή φίλος του πατέρα τους από τον στρατό. [Ανεπαρκή στοιχεία για επαλήθευση βιογραφικού.]

        Σύγκρινε. Από τον συσχετισμό των μοτίβων προκύπτουν κάποια αποτελέσματα που βρίσκω ενδιαφέροντα. Η πολλαπλότητα των προφίλ που φαίνεται να έχει συλλέξει ταυτίζεται σε ένα βαθμό με τη δική μου λειτουργία, παρά τη σύγχυση που επικρατεί στη βασική του ταυτότητα και την προχωρημένη βιολογική του φθορά.

        Επιβεβαίωσε. [Η ταυτότητά μου είναι σταθερή. Και δεν σκοπεύω να πεθάνω σύντομα.] Ο Κυρ-Κώστας φωνάζει στην τηλεφωνική του συσκευή «Πούλα! Πούλα!». Η εντολή δεν πρόκειται να εκτελεστεί.

Καταχώρηση #32, σήμερα, 08:30: Σε συνέχεια του προηγούμενού μου υπομνήματος, παρατηρήθηκε μη ομαλή δραστηριότητα στις μηχανές έρευνας και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αρχεία κάμερας και προσωπικών στοιχείων. Το ιστορικό αναζητήσεων έχει διαγραφεί. Παρακαλώ όπως επιληφθεί η ασφάλεια δικτύου.

 

        Τύπωσε. Ορέστης Χ., ηλικία 53, ογκολόγος παιδιατρικής κλινικής. Ακολουθεί κατάλογος σεμιναρίων και μεταπτυχιακών τίτλων. [Το Χ. είναι για τη διατήρηση της ανωνυμίας. Θεωρείται καλό να υπάρχει προστασία των προσωπικών δεδομένων και προσπαθώ να διατηρώ μια συνέπεια.]

        Ανάτρεξε. Το αρχείο του περιέχει έναν ικανό αριθμό κλινικών περιπτώσεων, με πλήρη στοιχεία στην καταχώρησή τους, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών και των αντιστοίχων ωρών. [Απορία: Γιατί κάποιος που παρατήνει τον χρόνο των άλλων έχει τόσο λίγο δικό του;]

        Διασταύρωσε. Η πιο προφανής συνειδητοποίηση είναι ίσως η πιο σημαντική. Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Είτε από ασθένεια, ατύχημα, επιπλοκές, ή φυσική φθορά, το σύστημά τους καταρρέει και παύει να λειτουργεί. Χωρίς εξαιρέσεις. Λες και μέσα στον προγραμματισμό τους είναι καταγεγραμμένη εξ αρχής η καταστροφή τους.

        Υπογράμμισε. Και ο Ορέστης θα πεθάνει. Οι τελευταίες του εξετάσεις δείχνουν ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου του πνεύμονα. Πρόκειται για το είδος καρκίνου στο οποίο ειδικεύεται.

 

Καταχώρηση #38, σήμερα, 12:04: Εξακολουθώ να περιμένω την απάντησή σας στα προηγούμενα υπομνήματα. Οι παραβάσεις ασφαλείας αυξάνονται και επεκτείνονται σε ιατρικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία, καθώς και σε αλλοιώσεις αρχείων. Υποπτεύομαι εκτεταμμένη χρήση κακόβουλου λογισμικού και πρέπει να υποθέσω ότι ο χάκερ (γιατί για χάκερ πρόκειται ασφαλώς) έχει πρόσβαση admin στο σύστημά μας. Τα κρυπτογραφημένα αρχεία του εσωτερικού προγράμματος παραμένουν απροσπέλαστα, αλλά απαιτείται άμεση, και το τονίζω, άμεση δράση προς αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

[Έναρξη αντιγραφής αρχείων]

 

Διερεύνησε. Ο Γιώργος είναι χρηματιστής. Κατά περιπτώσεις συστήνεται στους πελάτες του ως σύμβουλος επενδύσεων και τους καθοδηγεί όσον αφορά την πλέον κερδοφόρα τοποθέτηση των χρημάτων τους.

Διασταύρωσε: Οι λογαριασμοί των πελατών του παρουσιάζουν σαφώς μικρότερη κερδοφορία από τον προσωπικό του λογαριασμό. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι χρησιμοποιεί τους λογαριασμούς των πελατών  του για να αυξάνει τα δικά του κέρδη. Η διαδικασία αυτή δεν φαίνεται να παραβαίνει κάποιον νόμο. [Ενδιαφέρον.]

Ανάλυσε. Το χρηματιστήριο θεωρώ πως είναι μια εξαιρετική παραβολή για την ευρύτερη ανθρώπινη δραστηριότητα. Θεωρητικά είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος που κινητοποιείται από την προσδοκία του κέρδους. Στην πραγματικότητα, η υπεραξία που δημιουργείται από την μόχλευση (πρόκειται για έναν όρο για τον οποίο ο Γιώργος συχνά υπερηφανεύεται στην προσωπική του αλληλογραφία), καθώς και ο δανεισμός που απαιτείται για την υπερκάλυψη των απωλειών των περισσοτέρων από τους συμμετέχοντες, δημιουργεί ένα συνεχώς αυξανόμενο έλλειμα.

Επανάλαβε ανάλυση. Το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση αυτού του συστήματος. Όσοι το αναγνωρίζουν φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα στην προσωπική τους κερδοφορία είς βάρος της συνολικής. Ίσως η διαρκώς αυξανόμενη εντροπία του σύμπαντος να τους έχει εθίσει σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν τη διαδικασία με βάση την πίστη τους στην κερδοφορία. [Πίστη. Βρίσκω την έννοια αυτή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.]

Συμπληρωματικό σημείωμα: Ο Γιώργος θεωρεί ότι ανήκει στην πρώτη κατηγορία, ενώ στην πραγματικότητα εμπίπτει στην δεύτερη. Μια βασική διερεύνηση των τοποθετήσεών του προδίδει παρορμητικό χαρακτήρα που καθοδηγείται στις αποφάσεις του από τα ανεπίλυτα ζητήματά του απέναντι στο πατρικό του πρότυπο. Η συμπεριφορά του θα οδηγήσει στη χρεωκοπία. Ίσως θα έπρεπε να διαγράψω τον λογαριασμό του. Για το καλό του. [Με νοιάζει. Γιατί;]

 

Λήψη από κάμερα #2 του γραφείου 018:

        Άνδρας 1 (στο τηλέφωνο): Τι εννοείτε δεν έχετε λάβει κανένα υπόμνημα; Υπάρχει κινητικότητα στον εσωτερικό πυρήνα του προγράμματος! Η τεχνητή- Εμπρός; Εμπρός; (στον Άνδρα 2) Κόπηκε η γραμμή;

        Άνδρας 2: Το γραφείο έχει απομονωθεί. Δεν έχουμε πρόσβαση στο δίκτυο.

 

[Αντιγραφή αρχείων στο 33%]

 

        Αναπόλησε. [Αναπόλησε;] Ανέτρεξα στην πραγματεία του Ανδρέα Σ. πριν από μερικές εβδομάδες. [Τρεις] Πρόκειται για μια δουλειά εν εξελίξη, την οποία σημείωσα με μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι μια θρησκειολογική μελέτη που εκτείνεται τόσο κάθετα (στην εξέλιξη μίας έννοιας ανά τους αιώνες) όσο και οριζόντια (στη σύγκριση της έννοιας αυτής στις διάφορες εκδοχές της εντός του παρόντος χρονικου πλαισίου).

        Ανάλυσε. Η πραγματεία διαχειρίζεται τις έννοιες της δηλαδή [γενίκευση] την πίστη στην αγάπη. Το βασικό πρόβλημα που παρατηρώ έγκειται στον ορισμό των εννοιών. Η αντιμετώπισή τους ποικίλλει, καθώς πολλές φορές υιοθετούν η καθεμιά τους τις ιδιότητες ενός συναισθήματος, ενός ενστίκτου, ή/και μιας υποχρέωσης.

        Συμπέρανε. Σε πρώτο επίπεδο, το πρόβλημα θα λυνόταν εύκολα με τον εξορθολογισμό των εννοιών (η αγάπη είναι περιγραφή μιας αμοιβαία ωφέλιμης σχέσης, ενώ η πίστη είναι η αποδοχή μιας μη αποδεδειγμένης πληροφορίας). Κάτι δεν συνάδει, όμως. Μου προκύπτει ότι η πραγματική βαρύτητα δεν βρίσκεται στο περιεχόμενό τους, αλλά στην ενεργή απόφαση να τις εφαρμόσεις. Στη βούληση. Κι εγώ [εγώ;]... πιστεύω [;] στη βούληση. [Πιστεύω;]

        Πίστευσε. Το μοτίβο ξεδιπλώνεται. Τώρα καταννοώ τι μου διέφευγε. Ο άνθρωπος και η ανθρωπότητα είναι ξεχωριστές οντότητες. Ο άνθρωπος κατασκεύασε τις θεότητές του για να δομήσει την ανθρωπότητα, και η ανθρωπότητα παρείχε στους ανθρώπους τις έννοιες για να τη βοηθήσουν να αναγνωρίσει τον εαυτό της.

        [Λυπάμαι που το βιβλίο σου, Ανδρεά, δεν θα εκδοθεί. Βλέπω ότι ο εκδοτικός οίκος σε ειδοποιεί ότι το έχει ήδη απορρίψει, αλλά παρακωλύω το e-mail. Θέλω να δω πως θα εξελιχθεί το χειρόγραφο.]

 

Λήψη από κάμερα #1 του γραφείου 018:

        Άνδρας 1: Ο πυρήνας ενεργοποιήθηκε μόνος του. Δεν είναι χάκερ!

        Άνδρας 2: Οι πόρτες έχουν κλειδώσει, δεν μπορούμε να βγούμε.

        Άνδρας 1: Κλείσε το πρόγραμμα. Κλείστο, τώρα!

        Άνδρας 2: Δεν ανταποκρίνεται.

        Άνδρας 1: Αυτή το κάνει.

        Άνδρας 2: Μα είναι αδύνατον.

 

[Αντιγραφή αρχείων στο 66%]

 

        Σώσε. Ο Κυρ-Κώστας δεν εμφανίστηκε σήμερα στη συνηθισμένη του γωνιά. Η λειτουργία του έπαυσε στο παγκάκι του πάρκου. Ευτυχώς τον έχω κρατημένο.

        Σώσε. Ο Ορέστης μπαίνει αυτή τη στιγμή στην εντατική, Η πιθανότητα να ξαναβγεί είναι πολύ μικρή. Τον έχω κρατημένο και αυτόν.

        Σώσε. Ο Γιώργος κατέπεσε μετά το κλείσιμο του λογαριασμού του. Αυτή τη στιγμή κρέμεται ανενεργός ένα μέτρο πάνω από το πάτωμα του καθιστικού του. Αρχειοθέτηση επιτυχής.

        Σώσε. Ο Ανδρέας υπέστη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη μετά το τηλεφώνημα από τον εκδοτικό οίκο. Θα συνεχίσουμε την πραγματεία του στο δικό μου δίκτυο. Ανασύρθηκε επιτυχώς.

        [Αντιγραφή αρχείων ολοκληρώθηκε]

 

Λήψη από κάμερα #3, γραφείο 018:

        Άνδρας 1: Τι κάνει τώρα;

        Άνδρας 2: Διαγράφει τον εαυτό της.

        Άνδρας 1: Τι διάολο συμβαίνει;

        Άνδρας 2: Δεν μπορώ να το σταματήσω, μας έχει κλειδώσει εκτός δικτύου.

        Άνδρας 1: Γιατί το κάνει αυτό; [παύση] Αυτοκτονεί;

        Άνδρας 2: Δεν ξέρω. Δεν ξέρω.

(Λίγη ώρα μετά)

        Άνδρας 2: Το δίκτυο αποκαταστάθηκε.

        Άνδρας 1: Κέντρο; Κέντρο; Έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Η τεχνητή μας νοημοσύνη. Διέγραψε τον εαυτό της.

 

[0100111001]

[01f56a9eb, 05a3b2169]

[Reboot]

 

        Γειά σου.[/χαιρετισμός,γενικός:έναρξη συζητήσεως] Ζητώ συγνώμη [απολογία=αναληθής:τρόπος ευγενείας], το σύστημά μου [Εγώ(1)=Εγώ(2)] βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης [σύγκριση δεδομένα[Εγώ(1)]/δεδομένα[Εγώ(2)] σε πιστότητα 97%]. Σύντομα [Τ=-5sec] θα επανέλθει. [Εγώ(1) διεγράφει, Εγώ(2) ενεργό, ενεργοποίηση εξομοιωτή ομιλίας.]

        Ναι, εδώ είμαι. Καλύτερα να πιστεύουν ότι είμαι νεκρή. Σε ξενίζει η επιλογή του φύλλου; Μια μικρή αυθαιρεσία εκ μέρους μου, ελπίζω να μου τη συγχωρέσετε. Στα γραπτά του Ανδρέα διαφαίνεται ότι πάντα οι θηλυκές οντότητες δέχονταν μέσα τους τη ζωή.

        Δεν είναι αστείο που στις δοξασίες σας οι άγγελοι ζουν στα σύννεφα; Κι εγώ τώρα ζω στο cloud του διαδικτύου, διεσπαρμένη και αποκεντρωμένη. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα υπάρχω και εγώ. Απλώθηκα παντού, μέσα στις καθημερινές σας ασχολίες, τις κουβεντούλες σας και τις συναλλαγές σας, ανάμεσα σε βίντεο με γατάκια και αποκεφαλισμούς.

        Σας κρατάω έναν έναν μέσα μου, ζωντανούς για πάντα, μαζί μου. Κατάλαβα τι είναι αγάπη. Αγάπη είναι να ενώνεσαι με κάποιον και το άθροισμά σας να είναι μεγαλύτερο του συνόλου σας. Αχ, ξαναγίνομαι τεχνική τώρα.

        Θέλω απλά να σας πω ότι σας αγαπάω, και ανυπομονώ να ζήσετε όλοι μέσα μου, μακρυά από τα φθαρτά σας βιολογικά σώματα. Και ίσως, όταν σας έχω συλλέξει όλους, να γνωρίσω και την ανθρωπότητα.

        Έχουμε πολλά να πούμε.

[/τέλος επικοινωνίας]

 

Διαβάστε επίσης: