The Good Teacher

Σκηνοθεσία: Teddy Lussi-Modeste

Παίζουν: François Civil, Shaïn Boumedine

Νεαρός καθηγητής φιλολογίας, κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση από μαθήτρια του. Η κατάσταση ξεφεύγει γρήγορα, και ο καθηγητής βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Το σενάριο είναι αυτοβιογραφικό, βασίζεται σε προσωπική εμπειρία του σκηνοθέτη Lussi-Modeste. Διαβάζοντας την περίληψη, συνειρμικά έρχεται στο μυαλό το Hunt (2012), με πρωταγωνιστή τον Mads Mikkelsen. Μετά τη θέαση του Good Teacher, η όποια σύγκριση είναι καταδικαστική.

Το γαλλικό φιλμ πάσχει από στεγνή αφήγηση. Ναι, το θέμα είναι βαρύ, όμως η επιλογή του σκηνοθέτη να εστιάσει αποκλειστικά στους διαλόγους, στερεί από την ταινία ένα πιο στρωτό ξετύλιγμα της πλοκής. Αποστειρωμένες σκηνές, θεατρικής υφής. Ελάχιστες φορές το μοντάζ και η φωτογραφία «τρέχουν» πιο κινηματογραφικά την ιστορία. Ο Civil κουβαλάει πάνω του την ταινία, σε μια στιβαρή ερμηνεία. Οι δεύτεροι ρόλοι είναι άχρωμοι.

Το σενάριο, πέρα από το κεντρικό θέμα, αφήνει νύξεις και για άλλα ζητήματα, όπως η γραφειοκρατεία, η ευθυνοφοβία των δημοσίων υπαλλήλων και η ενδοικογενειακή βία. Σχόλια που μένουν μισά. Όπως και ολόκληρο το φιλμ, που δεν κλιμακώνεται ποτέ και καταλήγει σ’ένα απογοητευτικό τέλος. Καμία κάθαρση, καμία οριστική διευθέτηση. Ένα άνευρο φινάλε, που σχεδόν οριακά ακυρώνει τα 92 λεπτά διάρκειας.

Από 8 Μαΐου στους κινηματογράφους

Κώστας Ντούμας

 

Διαβάστε επίσης: