Sick Of Myself > Σιχάθηκα Τον Εαυτό Μου

Σκηνοθεσία: Kristoffer Borgli

Παίζουν: Kristine Kujath Thorp, Eirik Saether, Fanny Vaager

Η Σίγκνε επισκιάζεται από το αγόρι της τον Τόμας, εκείνος είναι ο καλλιτέχνης ενώ εκείνη εργάζεται σε μια καφετέρια, ο Τόμας είναι η ψυχή της παρέας όταν εκείνη μπροστά του είναι άχρωμη και αδιάφορη. Όταν ο Τόμας, ο οποίος φέρει ευθύνη για τα αισθήματα της κοπέλας του, αναγνωριστεί για τη καλλιτεχνική του δουλειά, η Σίγκνε αδυνατεί να χαρεί με την επιτυχία του, αντιθέτως ψάχνει τρόπους να κερδίσει την προσοχή, καταλήγοντας να κάνει ακρότητες για των οποίων τις συνέπειές αδιαφορεί. Το όλο εγχείρημα της θα πετύχει, όμως η Σίγκνε επιθυμεί το παραπάνω προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη νέα της κατάσταση.

Κανένας από τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες, την Σίνγκε ή τον Τόμας, δεν είναι στην πραγματικότητα αθώος, αφού η σχέση τους στηρίζεται στον ανταγωνισμό, και αυτό φαίνεται κυρίως όταν η Σίνγκε θα καταφέρει αυτό που επιδιώκει, αλλά και νωρίτερα με τις ειρωνείες του συντρόφου της απέναντί της. Όμως είναι μόνο ο ανταγωνισμός που τους ωθεί στις ακρότητες και κυρίως την πρωταγωνίστρια. Πόση ευθύνη φέρει ο περίγυρός τους και κυρίως η κοινωνία, θα μπορούσε να είναι σημείο των καιρών η συμπεριφορά τους; Μήπως όμως η στάση μας δεν επιβάλλεται κάθε φορά από την εποχή που ζει ο κάθε ένας από εμάς; Ζούμε στην εποχή της εικόνας και της εικονικής πραγματικότητας. Κάτι που εδραιώθηκε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τα Μ.Μ.Ε. έντυπο, (διαδίκτυο πλέον) και τηλεόραση. Αυτό που δεν μπορεί να καταφέρει η Σίγκνε με τη συνηθισμένη ομορφιά της, το καταφέρνει με την παραμόρφωσή της. Οι ανασφάλειες της ηρωίδας κατά τη διάρκεια της ταινίας τονίζονται με τις φαντασίες της ότι είναι αποδέκτης της αγάπης, της επιτυχίας, του θαυμασμού, σε αυτές μετατρέπεται σε πρότυπο.  

Πρόκειται για μια κατάμαυρη κωμωδία που η συμπεριφορά της Σίγκνε ίσως προκαλέσει αμηχανία εκ πρώτης όψεως στον θεατή, όμως το θέμα της δεν είναι έξω από τις δυτικές κοινωνίες που ζούμε. Ένας αντιστρόφως αντικατοπτρισμός, μιας αγχώδους καθημερινότητας που στηρίζεται στην εικόνα, και δεν αφορά μόνο την εμφάνιση. Υποψήφια σε πέντε κατηγορίες στα εθνικά βραβεία Νορβηγίας Amanda, κέρδισε αυτά του καλύτερου σεναρίου και μακιγιάζ. Και με συμμετοχή στις Κάννες στο τμήμα Ένα κάποιο βλέμμα.   

Από 14 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους.

Μαίρη Β. 

 

 

Δείτε επίσης: