MIA AND THE WHITE LION > Η ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ

Σκηνοθεσία: Gilles de Maistre

Ηθοποιοί: Daniah De Villers, Melanie Laurent, Langley Kirkwood 

 

Η οικογένεια Owen έχει πρόσφατα μετακομίσει από την Αγγλία στη Νότια Αφρική. Η μικρή κόρη της οικογένειας δεν έχει πάρει θετικά αυτή την αλλαγή που έχει γίνει στη ζωή της, αναπολώντας του φίλους και την πόλη στην οποία έχει μεγαλώσει. Η εργασία του πατέρα βασίζεται στην εκτροφή λιονταριών τα οποία πωλούνται είτε σε ζωολογικούς κήπους, είτε σε τσίρκο, ενώ δέχονται και επισκέπτες που θέλουν να δουν τα λιοντάρια χωρίς να κινδυνεύσει η σωματική τους ακεραιότητα.  Η γέννηση ενός λευκού λιονταριού ανήμερα τα Χριστούγεννα κάνει την οικογένεια να  αισιοδοξεί ότι θα φέρει περισσότερους επισκέπτες στο κτήμα τους, αποκτώντας φήμη εξαιτίας της παρουσίας του. Επιπλέον ο θρύλος του λευκού λιονταριού που διηγείται συχνά η μητέρα στα παιδιά της, υποστηρίζει ότι η γέννηση του λευκού λιονταριού, είναι η επιστροφή του στη ζωή, εκείνη που θα φέρει και την ισορροπία στον κόσμο. Σταδιακά και ενώ αρχικά η Μία δε θέλει να παραδεχτεί ότι έχει συμπαθήσει το νεογέννητο λιονταράκι αρχίζει να αποκτά μια έντονη σχέση μαζί του, η οποία όμως κάνει τους γονείς της να ανησυχούν όσο εκείνο μεγαλώνει και η Μία συνεχίζει να παίζει ανέμελα με το όμορφο αυτό πλάσμα. Τα λιοντάρια μπορεί να μην είναι κατοικίδια ζώα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν αισθήματα και ότι δεν αναγνωρίζουν αυτούς που κοντά τους μεγάλωσαν.

Το θέμα θα έλεγε κανείς ότι αφορά περισσότερο ηλικιακά νεαρότερους θεατές, ένας δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα παιδί και ένα ζώο, και η υπόθεση μπορεί να μην συνεπάρει κοινό με περισσότερες απαιτήσεις. Όχι ότι δεν υπάρχουν στην ταινία μυστικά και εσφαλμένες αποφάσεις των ηρώων που διευκολύνουν την εξέλιξη της υπόθεσης αλλά και δίνουν ένα ηθικό δίδαγμα σε αυτόν που θα αποφασίσει να την παρακολουθήσει. Όμως δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι είναι μια ταινία που μέσα από τη σχέση της Μίας και του λιονταριού διδάσκει μικρούς και μεγάλους για την καταστροφή που έχει υποστεί και το ζωικό βασίλειο στο βωμό των χρημάτων που κερδίζουν κάποιοι με την αλόγιστη εκμετάλλευση τους. Οι ελέφαντες τείνουν να εξαφανιστούν λόγω του ελεφαντόδοντου, το γνωρίζουμε ήδη αυτό, αλλά και τα λιοντάρια αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο αν και ακόμα δε θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση. Από 250.000 λιοντάρια που υπήρχαν πριν από κάποια χρόνια, έχουν μειωθεί στα 20.000, κι αν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό η εξόντωση τους σε 20 χρόνια τα λιοντάρια θα αποτελούν παρελθόν στον πλανήτη που μας φιλοξενεί και που ούτε αγαπάμε, ούτε προστατεύουμε.  

Από αυτή την άποψη ίσως να πρέπει να πάτε τα παιδιά ή τα ανίψια σας να δουν αυτή την ταινία. Αφού δεν μπορούμε να παραδειγματιστούμε οι ενήλικες ας αφήσουμε την τέχνη να μιλήσει μέσα από τη μυθοπλασία και να εξηγήσει στις νέες γενιές πως έχουν τα πράγματα πάνω στον πλανήτη Γη!  

Στα ατού της ταινίας οι ηλιόλουστες εικόνες στην εξοχή της Νότιας Αφρικής.

Από 31 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους        

 

 

Δείτε επίσης: