18
Σκηνοθεσία: Βασίλης Δούβλης
Παίζουν: Ιωσήφ Γαβριελάτος, Νικόλας Ζεγκίνογλου, Αναστάσης Λαουλάκος, Μαρίνα Ανυφαντή, Κλέλια Ανδριολάτου, Βασίλης Ντάρμας, Αντώνης Τσαμουράς, Σταύρος Τσουμάνης.
Ο Μιχάλης, ένας μαθητής λυκείου, μέσα σε μια Ελλάδα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση παραπάνω από δέκα χρόνια και με την υγειονομική κρίση που ήρθε να προστεθεί λόγω της πανδημίας του Covid, τις ελεύθερες ώρες του γυρνάει και φωτογραφίζει τους περαστικούς στους δρόμους με το κινητό του. Ο φίλος και συμμαθητής του Αντώνης, γιός μεταναστών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα με κάποιους συμμαθητές του, οι οποίοι σε μια απόπειρα κυριαρχίας τον τραμπουκίζουν. Οι τρεις συμμαθητές του Μιχάλη και του Αντώνη, μαζί με άτομα που έχουν τελειώσει το σχολείο, το βράδυ βγαίνουν για κυνήγι, στοχοποιώντας μετανάστες και ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Η νέα ταινία του Βασίλη Δούβλη που βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 2 Ιουνίου, είναι μια ταινία για το πως γεννιέται ο φασισμός. Πως νέα παιδιά πλευρίζονται για να γίνουν ‘‘στρατιώτες’’ και να επιτεθούν σε ό,τι δεν τους μοιάζει, πως τα τηλεοπτικά προϊόντα με τύπους που προσπαθούν να ‘‘αφυπνίσουν’’ με συνομωσιολογίες, αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από αυτό που πράγματι τους προκαλεί τα δεινά. Επιπλέον βλέπουμε μικρές οικογενειακές σκηνές που δίνουν κι αυτές το στίγμα τους, όπως κι εργοδότες που αρνούνται να πληρώσουν το αντίτιμο της εργασίας. Και φυσικά οι κοινωνικές συνθήκες που παίζουν και τον μεγαλύτερο ρόλο, για να φυτευτεί και να καρποφορήσει ένας τόσο επικίνδυνος καρπός.
Προσωπικά βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα τον χαρακτήρα του Στέλιου, το πώς θα εμπλακεί στην όλη ιστορία, ενώ στην πραγματικότητα διαφέρει από τα υπόλοιπα μέλη της παρέας. Κι αυτό που αρχίζει για χαβαλέ και πλάκα, την ώρα που δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι θύμα των ίδιων των ‘‘ομοϊδεατών’’ του, καταλήγει στο να μην μπορεί να απεμπλακεί, αφού οι ίδιοι τον θεωρούν στρατιώτη τους και ο στρατιώτης δεν εγκαταλείπει τον όποιο πόλεμο, απλά ακολουθεί αυτούς που δίνουν τις εντολές.
Πολύ καλή δουλειά από τον Δούβλη, με ευαισθησία πάνω στο θέμα, χωρίς να ξεχάσει να βάλει προς έλεγχο στο μικροσκόπιο της κάμερας του, όλους τους λόγους που οδηγούν στη συνθήκη του φασισμού και της επιθετικότητας, χωρίς να κουράζει τον θεατή. Πολύ καλές και οι ερμηνείες των ηθοποιών, αρκετοί από αυτούς πρωτοεμφανιζόμενοι. Όλα είναι δοσμένα με μια απλή γλώσσα που αντικατοπτρίζει τι συμβαίνει στους δρόμους της Αθήνας τη νύχτα (αλλά και τη μέρα), όταν το πάνω χέρι το παίρνει ο φασισμός. Έχει κερδίσει στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Ειδικό βραβείο», ενώ είναι υποψήφια στα βραβεία «Ίρις» για σκηνοθεσία και δεύτερου γυναικείου ρόλου (για τη Μαρία Σκουλά στο ρόλο της μητέρας του Ηλία).
Από 2 Ιουνίου στους κινηματογράφους
Μαίρη Β.
Δείτε επίσης: