Η Εποχή των Παγετώνων: Σε Τροχιά Σύγκρουσης

 

Το πέμπτο σίκουελ της πολύ επιτυχημένης σειράς κινουμένων σχεδίων ακολουθεί για άλλη μία φορά πετυχημένα τη γνωστή συνταγή ενδιαφέρουσας πλοκής, ξεκαρδιστικών γκαγκς και κάνα-δυο επιμυθίων για τη φιλία και την οικογένεια. Αυτή τη φορά οι δημιουργοί καταφέρνουν να προσθέσουν και λίγη αστρονομία στο μείγμα.  Κατά τη διάρκεια μιας ακόμα επικής μάχης του σκίουρου Σκρατ με το βελανίδι του, ένα ακινητοποιημένο στους πάγους διαστημόπλοιο εκτοξεύεται τυχαία στο διάστημα. Εκεί, σε παράλληλη δράση σε σχέση με ό,τι γίνεται στη γη, παρακολουθούμε τις περιπέτειες του σκίουρου, ο οποίος με έναν σουρεαλιστικό τρόπο καταφέρνει να θέσει έναν αστεροειδή σε τροχιά σύγκρουσης με τη γη.

Όταν τα παλαιολιθικά ζώα παρατηρούν τη γιγάντια πύρινη μπάλα στον ουρανό να πλησιάζει στη γη, αποφασίζουν ότι η μόνη λύση είναι να εκτρέψουν την πορεία της. Αυτή τη φορά λοιπόν υπάρχει ένας έξτρα βαθμός δυσκολίας για τους σεναριογράφους και μαζί με αυτόν ένα έξτρα ενδιαφέρον. Πώς θα γίνει αληθοφανές ότι ένα τσούρμο ζώα κατάφεραν να εκτρέψουν έναν αστεροειδή – αληθοφανές πάντα στα πλαίσια ενός καρτούν με ζώα που μιλάνε. Θα καταφέρουν οι σεναριογράφοι να βρουν μία κομψή λύση, προσφέροντας ενδεχομένως στο παιδικό κοινό και κάποιες βασικές γνώσεις φυσικής και εισάγοντας και κάποιους ξεκαρδιστικούς χαρακτήρες, όπως τον ανατολίτη γκουρού, ζώο που εντελώς τυχαία πρόκειται για λάμα;

Κατά τα γνώμη του γράφοντος αποστολή εξετελέσθη, μια πολύ καλή επιλογή για να πάτε τα παιδιά σας χωρίς να βαρεθεί ή να προσβληθεί η νοημοσύνη κανενός από τους δυο σας. Εξάλλου είναι κοινό μυστικό ότι το Χόλυγουντ φτιάχνει αυτές τις παιδικές ταινίες στοχεύοντας επί της ουσίας στο άτομο που θα επιλέξει το έργο και θα πληρώσει τα εισιτήρια.

Αλέξανδρος Πασπαρδάνης