ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ

ΜΑΙΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

-Εκδόσεις Κάκτος-

Η συγγραφέας Μαίρη Κωστάκη, παίρνει τρεις μύθους, και παντρεύοντάς τους χαρίζει ένα διαφορετικό φινάλε για τους ήρωες τους, στους αναγνώστες της. Ο νεαρός Ίκαρος έπειτα από το φόνο του Μινώταυρου και τη φυγή της Αριάδνης από το παλάτι του πατέρα της με τον Θησέα, φυλακίζεται μαζί με τον Δαίδαλο, μιας και ο δεύτερος θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε τον Θησέα να σκοτώσει τον ταύρο που κάθε εννέα χρόνια θυσιάζονταν σε αυτόν ο ανθός των Αθηνών. Ο βασιλιάς της Κρήτης δεν μπορεί να ανεχτεί την προσβολή αυτή, όμως οι γνώσεις του Δαίδαλου είναι ικανές να βοηθήσουν τον ίδιο και τον γιο του να αποδράσουν από τη φυλακή τους και να απομακρυνθούν από την Κρήτη, κατασκευάζοντας φτερά για τους δυο τους και δίνοντας τους την ευκαιρία να πετάξουν.

Στη Βοιωτία ο βασιλιάς Αθάμας  έπειτα από  τη δολοπλοκία της δεύτερης συζύγου του, αναγκάζεται να θυσιάσει το γιο του Φρίξο. Η μητέρα του Φρίξου όμως η Ωκεανίδα Νεφέλη, δε θα επιτρέψει αυτή την αδικία, στέλνοντας τον Χρυσόμαλλο Κριό για να πάρει τον Φρίξο και την αδερφή του Έλλη και να τους απομακρύνει από το βωμό που έχει στηθεί για τη θυσία του γιου της.

Ο Νηρίτης γιος Νηρέα, όταν θα απορρίψει τον έρωτα της Θεάς Αφροδίτης που επιθυμεί να τον κάνει Θεό και να ζήσει κοντά της στον Όλυμπο, μετατρέπεται σε κοχύλι κολλημένο στα βράχια, σκορπώντας τη θλίψη στους γονείς του που δεν μπορούν να τον ανακαλύψουν αλλά και στις πενήντα αδερφές του. Ο Ίκαρος αν και ο πατέρας του τον έχει συμβουλέψει να μην πετάει πολύ ψηλά ώστε να μη λιώσει το κερί που κρατάει κολλημένα τα φτερά , τον παρακούει με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα, όμως και η Έλλη στο ταξίδι της, δεν καταφέρνει να συγκρατηθεί πάνω στον Χρυσόμαλλο Κριό με αποτέλεσμα να γλιστρήσει από τη ράχη του και να πέσει. Όμως τα δυο παιδιά στην εκδοχή της Κωστάκη που προτιμάει τα ευχάριστα φινάλε δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στον Ίκαρο και στην Έλλη μα και στον Νηρίτη. Ο Ίκαρος θα βρεθεί λιπόθυμος από τον Νηρέα, που θα τον μεταφέρει στο παλάτι του στο βυθό της θάλασσας και θα ζήσει εκεί. Στο νησί που θα ανεβαίνει, θα συναντήσει τον Έλλη όπου θα αποκτήσουν το δικό τους μυστικό και ευγνωμονώντας τον Νηρέα και τα πλάσματα που κατοικούν στο παλάτι θα βάλουν σκοπό να ανακαλύψουν το κοχύλι με τη μορφή του Νηρίτη επιστρέφοντας τη χαρά στην οικογένειά του.

Ένα βιβλίο που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά του δημοτικού, βασισμένο σε τρεις αρχαίους μύθους που φτάνουν ως τις μέρες μας και έχουν τη δύναμη να γοητεύουν τους αναγνώστες. Φυσικά η ιστορία του Ίκαρου συνδεδεμένη άμεσα και με το μύθο του Θησέα και του Μινώταυρου υπερτερεί. Ένα μυθολογικό μυθιστόρημα που ασφαλώς και ξεφεύγει από την αρχική ιστορία, διατηρώντας όμως τη μαγεία και τη βάση τους, ειδάλλως δε θα είχε και λόγο να γραφτεί. Και φυσικά συστήνει στους νέους αναγνώστες τους διαχρονικούς αυτούς ήρωες και την ιστορία τους, άλλωστε μόνο το φινάλε τους μετατρέπεται, και ωθώντας τους να αναζητήσουν και πρόσθετες πληροφορίες για εκείνους, αλλά και για άλλες μαγικές ιστορίες που έρχονται από το παρελθόν του τόπου αυτού που ζούμε.

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: