ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΦΛΑΟΥΤΟ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ

Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης

-Εκδόσεις Υδροπλάνο- 

Ο Βασίλης Τερζόπουλος συμμαχεί με τον εικονογράφο Βασίλη Κουτσογιάννη και τη μουσικό και φλαουτίστρια Ειρήνη Χουλιαρά, και μας αφηγούνται, ο καθένας από το πόστο του ένα αλληγορικό παραμύθι. Σε μια πόλη ο Άρχοντας που εκλέχθηκε να την κυβερνήσει έχει μετατραπεί σε Ηγεμόνας. Από τον τόπο του θα περάσει ένα νεαρό κορίτσι, το μόνο του όπλο είναι ένα φλάουτο και οι νότες που αυτό βγάζει όταν το φυσάει. Όμως το κορίτσι φαίνεται να είναι αόρατο στα μάτια της πλειοψηφίας των κατοίκων της πόλης. Οι περισσότεροι ζουν με τον φόβο πότε ο ηγεμόνας τους θα τους κρίνει εντελώς αυθαίρετα ένοχους και θα τους κλείσει στη φυλακή, κάποιοι άλλοι ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντά τους, όπως ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας της πόλης ή ο τραπεζίτης και φυσικά το συμβούλιο του ηγεμόνα το απασχολεί πως θα τα καταφέρει να διατηρήσει την εξουσία, αδιαφορώντας για το αν θα φτάσουν στα άκρα. Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που αντιλαμβάνονται ότι ο Ηγεμόνας τους το έχει παρακάνει και ετοιμάζονται για επανάσταση εναντίον του. Όμως ανάμεσα σε εκείνους που βλέπουν το κορίτσι και ακούν τη μουσική του είναι κι ο μοναχικός και φιλάσθενος γιος του Ηγεμόνα. Με τη μία θα γίνουν φίλοι και οι δυο τους θα αποφασίσουν να το σκάσουν από το τεράστιο μέγαρο  με τα χίλια δωμάτια. Ποια θα είναι η τύχη του μικρού Ορέστη έξω από το τεράστιο φρούριο που έχει χτίσει ο πατέρας του με χρήματα των πολιτών; Θα καταφέρουν να ακούσουν και οι μεγάλοι τη μουσική από το φλάουτο του κοριτσιού; Μπορεί να είναι η μουσική μια λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η φιλόδοξη και άπληστη φύση του Ηγεμόνα;

Μια ιστορία γραμμένη για παιδιά εμπνευσμένη από τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησής των μεγάλων. Ο Τερζόπουλος μπορεί να γράφει ένα παραμύθι, αλλά δεν είναι καθόλου στη σφαίρα της φαντασίας η πηγή έμπνευσης του και φροντίζει να το κάνει ξεκάθαρο από την αρχή του βιβλίου. Όποιος μεγαλύτερος το διαβάσει εύκολα θα αντιληφθεί την αντιστοιχία με την πραγματική ζωή. Η εικονογράφηση του Κουτσογιάννη θα προσφέρει στα εικαστικό αποτέλεσμα του βιβλίου, ενώ αν μπείτε στο κανάλι του Τερζόπουλου στο Youtube ή σκανάρετε  τον κωδικό που βρίσκεται μέσα στο βιβλίο, θα έχετε την ευκαιρία μαζί με τα παιδιά, να ακούσετε τη μουσική που έντυσε την ιστορία με το φλάουτό της η Ειρήνη Χουλιάρα. Θα σας πρότεινα να μην το αποφύγετε, αλλά να κάνετε τον κόπο να απολαύσετε την ιστορία του κοριτσιού με τη μουσική επένδυση για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα καλύπτοντας τόσο το κείμενο όσο την εικόνα και τον ήχο.

Και μπορεί τα παιδιά να αδιαφορήσουν για τα δυο κείμενα του επιμέτρου που υπογράφουν οι Σωτήρης Σέρμπος (Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής) και Αθανάσιος Μποζίνης (ΚυβερνοΒιο-Διεθνολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών – Βιοασφάλειας)  αλλά θεωρώ ότι θα τα βρείτε οι μεγαλύτεροι ενδιαφέροντα. Επίσης υπάρχει γλωσσάρι στο τέλος του βιβλίου, που εξηγεί στους μικρούς μας φίλους κάποιες έννοιες που είτε δεν αναγνωρίζουν είτε τις έχουν ακούσει πολύ γενικά. Με βεβαιότητα «Το Κορίτσι Με το Φλάουτο»  είναι από τα βιβλία που προσφέρεται για να κάνετε μετέπειτα συζητήσεις με τα παιδιά και μάλιστα εποικοδομητικές, και χωρίς να θέλω να ακουστώ απαισιόδοξη, παγκοσμίως δε φαίνεται να πηγαίνουν και πολύ καλά τα πράγματα, ας ρίξουμε λοιπόν τον σπόρο σε γόνιμο έδαφος, που είναι οι καρδιές των παιδιών.

Μαίρη Β.

 

Διαβάστε επίσης: