ΤΟ ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ (Οι Βιβλιοναύτες 3)
ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ
Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
-Εκδόσεις Παπαδόπουλος-
«Βρέθηκε για άλλη μια φορά στη μέση του πουθενά, μόνος του να κυνηγάει το τίποτα, σκοτάδι μέσα στο σκοτάδι».
Η αρχή του τρίτου βιβλίου, βρίσκει τον Ωρίωνα απογοητευμένο, με το συμπέρασμα ότι ο συγγραφέας που πιθανόν ορίζει τη μοίρα του δεν τον συμπαθεί και πολύ, αφού έχει χάσει ό,τι αγαπάει και ενώ είναι ένα μικρό παιδί, πρέπει να βάλει τα δυνατά του να σώσει τον γαλαξία από το απόλυτο σκοτάδι ενώ ο Θραξ, ο άρχοντας του σκοταδιού καθώς φαίνεται, έχει εξαπολύσει κυνηγητό εναντίον του. Για ποιο λόγο μπορεί να θεωρείται ένα μικρό αγόρι σαν τον Ωρίωνα απειλή για τα σχέδια του Θραξ που καταπίνει το φως και έχει βουλιάξει τη γη αλλά και άλλους πλανήτες από διάφορα ηλιακά συστήματα στο σκοτάδι; Η φωτεινότητα του ήλιου όλο και χαμηλώνει και το πλήρωμα του διαστημόπλοιου Αργώ βρίσκεται υπό διάλυση. Η Μπλε έχει κουραστεί κι αποφασίζει ότι δεν την ενδιαφέρει και τόσο να σώσει την κατάσταση, παρά τα τραγούδια που πρόκειται να γραφτούν στο μέλλον γι’ αυτή και ότι θα προτιμούσε να πάει διακοπές σε έναν άλλον πλανήτη με μια τσουλήθρα χιλιομέτρων και 11 ήλιους (τελικά ήταν λιγότεροι και προφανώς ήταν θέμα μάρκετινγκ ο τριπλασιασμός τους και κάτι παραπάνω). Όμως η Μπλε δε θα φύγει μόνη, θα πάρει μαζί της τη Νάνι (κάτι σαν τη Μαίρη Πόπινς σε πιο γαλαξιακή μορφή) και την Τσίμτση την ψιψίνα. Ο Ωρίωνας θα μείνει στην Αργώ με τους τρεις ‘‘ρωμαίους’’ λύκους πιλότους, και τα 2 ρομπότ Μαρκ 51 και Τζιτ.
Τα βιβλία που φαίνεται ότι θα ήταν αυτά που θα έσωζαν την κατάσταση, μιας και μέσω αυτών οι ήρωες μπορούν να μεταβούν στους κόσμους τους ή οι ήρωες των βιβλίων να έρθουν στον γαλαξιακό πόλεμο, έχουν βουτηχτεί κι αυτά στο σκοτάδι και δε φαίνεται να υπάρχει όπλο να σώσει το σύμπαν.
Το παιδικό μυθιστόρημα του Θοδωρή Τσεκούρα «Φωτόδεντρο» είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς «Οι βιβλιοναύτες». Έχουν προηγηθεί το «Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το σπίτι σου», και «Το σκοτεινό φως». Αν δεν έχεις διαβάσει τα 2 πρώτα βιβλία στην αρχή προσπαθείς να προσανατολιστείς λίγο στην ιστορία και στους ήρωες του βιβλίου, αλλά σύντομα θα σε ρουφήξει όπως το σκοτάδι ρουφάει τα πάντα στο σύμπαν. Και μπορεί το σκοτάδι να είναι κάτι απειλητικό για την εξέλιξη του βιβλίου, αλλά ο Τσεκούρας γεμίζει αυτό το σκοτάδι με φως για τη φαντασία των νεαρών αναγνωστών. Θα αναρωτηθεί κάποιος αν το βιβλίο θα μπορούσε να διαβαστεί και ανεξάρτητα από τα δύο πρώτα. Γιατί όμως να μην έχουν την ευκαιρία τα παιδιά μιας ολοκληρωμένης εικόνας της ιστορίας, σίγουρα θα ευχαριστηθούν ένα ταξίδι σε διαφορετικούς πλανήτες, ίσως να τρομάξουν και λίγο με το σκοτάδι, αλλά όλα στο τέλος θα φωτιστούν.
Μαίρη Β.