ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑ ΜΕΣΑ Σ’ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

ΜΠΕΝ ΜΙΛΕΡ

-Εκδόσεις Ψυχογιός-

Η Λάνα είχε συνηθίσει να περνάει τις ελεύθερες ώρες με τον μεγαλύτερο της αδερφό Χάρισον, εκείνος σκεφτόταν τα πιο ευφάνταστα παιχνίδια να διασκεδάσουν παρέα. Αλλά τώρα πλέον ο Χάρισον μεγάλωσε και μένει κλεισμένος στο δωμάτιο του μελετώντας ένα σωρό πράγματα, αφήνοντας τους πάντες έξω από αυτό. Σε μια βόλτα στο καινούργιο σούπερ μάρκετ της περιοχής, η Λάνα θα βρει ένα βιβλίο με παραμύθια, παρά τις συμβουλές του υπαλλήλου, ότι δεν είναι για την ηλικία της, η Λάνα θα πείσει τη μητέρα της να της το αγοράσει. Όμως το σούπερ μάρκετ της περιοχής κρύβει κι άλλες εκπλήξεις εκτός από εξιστορήσεις παραμυθιών που τρομάζουν τα μικρά παιδιά, όπως πύλες για τον κόσμο των παραμυθιών. Και που αλλού θα μπορούσαν να βρίσκονται αυτές οι πύλες αν όχι στο διάδρομο με τα ζαχαρωτά.

Η πρώτη της ξενάγηση στον κόσμο των παραμυθιών θα γίνει στο παλάτι της ωραίας κοιμωμένης. Όλοι μέσα στο παλάτι, θα έχουν βυθιστεί σε βαθύ ύπνο, ακόμη και τα ποντικάκια της κουζίνας, η μόνη που δε θα κοιμάται θα είναι μια γιαγιά που θα κρατάει ένα αδράχτι και θα βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με την κοιμισμένη Τριανταφυλλένια που αγνοώντας τον κίνδυνο, αποφάσισε να κάνει μια βόλτα στον πύργο. Άραγε θα βρεθεί ο πρίγκιπας να την ξυπνήσει και τι ρόλο θα παίξει σε αυτό η Λάνα; Όμως το κορίτσι θέλει να μοιραστεί όλα αυτά τα θαυμαστά και τις περιπέτειες με τον καλύτερο της φίλο, τον αδερφό της. Θα πείσει όμως τον Χάρισον να αφήσει για λίγο στην άκρη τα βιβλία του και να την ακολουθήσει στο σούπερ μάρκετ που οδηγεί στις ιστορίες των παραμυθιών, και πως μπορούν δυο παιδιά να βοηθήσουν τους ήρωες των ιστοριών;     

Δεν ξέρω αν υπάρχουν κακές μάγισσες και ξόρκια, αλλά θα συμφωνήσω με τον συγγραφέα ότι τα παραμύθια διαθέτουν μαγεία, γιατί τι άλλο μπορείς να σκεφτείς για ιστορίες που φτάνουν στις μέρες μας από αιώνες πίσω, γοητεύοντας μικρούς και μεγάλους αναγνώστες και οι οποίες αποτελούν μέρος της κουλτούρας πολλών λαών. Όταν δεν υπήρχε ο κινηματογράφος και ο τρόπος που έφτασαν ως τις μέρες μας, ως ένα βαθμό ήταν από στόμα σε στόμα. Τα παραμύθια αυτά γίνονται ο καμβάς για να γραφτούν στις μέρες μας κι άλλες ιστορίες. Ο Μίλερ παίρνει τα υλικά του από πολλά παραμύθια, τα οποία και παντρεύει και δημιουργεί τη δική του ιστορία που πατάει σε δυο κόσμους, στο μαγικό, αλλά και στο δικό μας, κάνοντας έξυπνα σχόλια για τους ενήλικες.

Παιδιά, μη σας κάνει εντύπωση αν δείτε τους γονείς σας να σκαλίζουν τα βιβλία στη βιβλιοθήκη σας, ψάχνοντας να βρουν μαγικές ιστορίες να διαβάσουν. 

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: