ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ; -Επιλογές ως το άπειρο-

Κείμενο: Justin Hancock

Εικονογράφηση: Fuchsia Macaree

-Εκδόσεις Παπαδόπουλος-

Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, κρύβουμε τα σοβαρά θέματα κάτω από το χαλί, θεωρώντας τα ακατάλληλα προς συζήτηση με τους ανήλικους  -και να έπειτα οι παρενοχλήσεις, να το bulling , να και οι γυναικοκτονίες-. Καλλιεργούμε, διατηρώντας την παλιά νοοτροπία, δυο ειδών ανθρώπων, τους ενεργητικούς και τους παθητικούς. Οι ενεργητικοί συνήθως καταπατούν τα όρια του άλλου, ενώ οι παθητικοί είναι αμήχανοι σ το να προστατέψουν τα δικά τους. Στο βιβλίο του βρετανού Justin Hancock δίνονται απλά παραδείγματα ώστε να καταλάβουν οι μαθητές , πώς να λειτουργούν στις κοινωνικές τους σχέσεις. Το κεντρικό θέμα του βιβλίου, όπως μαρτυράει και ο τίτλος του, είναι η συναίνεση όπου με κέντρο αυτή, περιστρέφονται οι επιλογές μας γύρω της.

Η Συναίνεση σε σχέση με τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου, ακόμη κι αν δεν συμπεριλαμβάνονται άλλα άτομα σε αυτές. Η συναίνεση μέσα στην ομάδα και φυσικά μέσα στον κόσμο. Αναφέρονται φυσικά και οι περιορισμοί που μπαίνουν σε κάθε άνθρωπο, χάρη διαφόρων κοινωνικών συμβάσεων. Φύλο, σεξουαλικός προσανατολισμός, οικονομική κατάσταση, αναπηρία. Ποια υποχρέωση έχει ένας άνθρωπος απέναντι στους γύρω του; Τι μπορεί να κάνει ως μονάδα; Τι μπορεί να καταφέρει στο σύνολο. Συζητήσεις που πρέπει να κάνουμε με τα παιδιά, εξηγώντας τους πώς να βάζουν όρια αλλά και πως τα ίδια να μην τα ξεπερνούν.

Δε θα μπορούσε να λείπει ένα κεφάλαιο  που να αφορά το σεξ. Τι είναι ‘‘φυσιολογικό’’ και τι όχι; Υπάρχει κάτι μη φυσιολογικό, όταν υπάρχει συναίνεση και πόσο χώρο μπορεί να πάρει ένα άτομο για να αποφασίσει, και ποια στιγμή να αρνηθεί. Είναι ένα βιβλίο κυρίως για μαθητές γυμνασίου, άλλωστε ο συγγραφέας του απευθύνεται σε ανθρώπους άνω των 14 ετών. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε ή πρέπει να αφήσουμε στην απ’ έξω τους μαθητές του δημοτικού (των μεγάλων τάξεων). Θα σκεφτεί κάποιος ότι μπορεί να πονηρευτεί το παιδί, (αποκλείεται να πονηρευτεί περισσότερο απ’ ότι στην τηλεόραση) άλλωστε ο συγγραφέας έχει προσέξει τον τρόπο που απευθύνεται στους νέους ανθρώπους, μιλώντας κυρίως για τις επιλογές  και το σεβασμό στον άλλο και στον ίδιο τον αναγνώστη. Ίσως να μη χρειαστεί να δώσετε το βιβλίο στο μαθητή δημοτικού να το διαβάσει, μπορείτε να το διαβάσετε οι γονείς και να το χρησιμοποιήσετε ως οδηγό και βοηθό σας, για να συζητήσετε με το παιδί σας, εξηγώντας του κάποια πράγματα που δε συζητιούνται ποτέ ανοιχτά στην ελληνική κοινωνία.

Μαίρη Β.


Διαβάστε επίσης: