ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ

Valter Fogto

Εικονογράφηση: Annalisa Beghelli

-Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη-

Οι ‘Σπουδαίοι Εφευρέτες’ έχουν σαράντα τρεις ενότητες συν μία, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται σαράντα πέντε άντρες και μία γυναίκα εφευρέτης, που αποτελεί μειονέκτημα, αφού παρά του ότι τα παλαιότερα χρόνια την κυριαρχία είχαν οι άντρες, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν κάποιες ακόμα. Πέραν αυτού το βιβλίο θα αποτελέσει ένα καλό κι ευχάριστο ανάγνωσμα για τα παιδιά, κι όχι μόνο ώστε να έρθουν σε επαφή με τις επιστήμες και τις εφευρέσεις, των περισσότερων τομέων που αφορούν την καθημερινότητά μας, από την κονσερβοποίηση και τα παιχνίδια, ως τον ηλεκτρισμό, τα κινητά και τα αεροπλάνα. Οι πλειοψηφία των εφευρέσεων κατά κύριο λόγο λαμβάνουν χώρα μεταξύ του 1400 μ.Χ. ως το σήμερα, ενώ στην τελευταία ενότητα αναφέρονται εφευρέσεις αρχαίες και πολύ σημαντικές, όπως ο τροχός και το χαρτί, από άγνωστους ανθρώπους.

Το βιβλίο είναι σκληρόδετο και με τη δομή των παλιών εγκυκλοπαιδειών, είναι όμορφα εικονογραφημένο και σε ελκύει να το πιάσεις στα χέρια σου και σελίδα τη σελίδα να βρεθείς στο τέλος. Σε κάποιες ενότητες οι εφευρέτες μπορεί να είναι και δύο, ακόμα και μέλη οικογενειών, ενώ τα μεγάλα πνεύματα χρεώνονται άνω της μίας εφεύρεσης, όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Επίσης οι χώρες προέλευσης των εφευρετών είναι δεκατρείς. Όπως μας ενημερώνει ο συγγραφές, πολλές εφευρέσεις αντικαταστάθηκαν από άλλες, ενώ για πολλές έχει ξεχαστεί ο δημιουργός τους, ένα είναι όμως το σίγουρο, πως όλες συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί η επόμενη εφεύρεση και σήμερα να έχουμε εξελιγμένες μηχανές, άλλωστε η κάθε μία για να χρησιμοποιηθεί από την κοινωνία πρέπει να εμφανιστεί την κατάλληλη χρονική στιγμή. Και θα λέγαμε πως παρότι υπάρχουν μεγάλοι εφευρέτες, που δικαίως τιμούνται, η εξέλιξη είναι μια περιπέτεια ομαδική, χρειάζεται δουλεία ενός πλήθους ανθρώπων ακόμα κι αν δεν ανήκουν στην ίδια εποχή, ή στον ίδιο τόπο, ακόμα κι αν δεν έχουν γνωριστεί ποτέ μεταξύ τους, αν και οι νεώτεροι έχουν πάντα το προνόμιο να γνωρίζουν τους παλιότερους μέσα από το έργο τους. Να σημειώσουμε εδώ πως οι εφευρέσεις δεν είναι πάντα για καλό, όπως οι πολεμικές μηχανές και κάποιοι από τους εφευρέτες λένε στοπ, ακόμα και στα ίδια τους τα δημιουργήματα υπέρ της κοινωνίας.

Σημαντικός και ο δύο σελίδων πρόλογος, που αναφέρει την αξία των πρώτων εφευρέσεων, την τελειοποίηση τους σε κάθε εποχή μέχρι και σήμερα, αφού πάνω σε μια μηχανή ο καθένας βάζει την δικιά του πινελιά, ώστε να τελειοποιηθεί, ενώ αναφέρει πως πολλές φορές αρκετοί παιδεύονται πάνω σε μια εφεύρεση, αλλά μόνο ο πιο γρήγορος θα φέρει τον τίτλο του εφευρέτη.

Ε.Φ.Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: