Όχι Και Τόσο Μακριά

ΒΑΝΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού

-Εκδόσεις Διόπτρα-

Όταν ξεσπάει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η νεαρή Μάρτα αποχωρίζεται από την οικογένειά της. Προκειμένου να την κρατήσει ασφαλή η μητέρα της την παραδίδει στη θεία της. Η ίδια  έχει αποφασίζει να παραμείνει, ως γιατρός θα μπορέσει να βοηθήσει τους τραυματίες, ο πατέρας και ο μεγαλύτερος αδερφός της Μάρτα παραμείνανε επίσης στη χώρα για να την υπερασπιστούν με τα όπλα. Η Μάρτα με την οικογένεια της θείας της ακολουθούν τον δρόμο της προσφυγιάς με την ελπίδα να επιστρέψουν στην Ουκρανία σύντομα και να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα καλά και τη χώρα τους σε ειρήνη, και όλοι μαζί να την χτίσουν ξανά.

Στην Ελλάδα η Ζωή ζει με τη μητέρα της, μετά το διαζύγιο ο πατέρας της μετακόμισε στο νησί του. Το κορίτσι θα δεχτεί με έκπληξη την απόφαση της μητέρας του να φιλοξενήσουν ένα παιδί από την Ουκρανία. Η άφιξη της Μάρτα στο σπίτι και στη ζωή της, θα γεμίσει με ανάμικτα συναισθήματα τη Ζωή, αρχικά θα αρχίσει να νιώθει παραμελημένη αφού οι φίλοι και οι συμμαθητές της θα στρέψουν την προσοχή τους στο κορίτσι από την Ουκρανία, αλλά και η μητέρα της θα σπεύδει να ηρεμίσει τη Μάρτα κάθε φορά που εκείνη θα τρομοκρατείται.

Ένας πόλεμος και πως τον αντιλαμβάνονται δυο παιδιά, το ένα βιώνοντας την αρχή του πολέμου και την ταλαιπωρία της προσφυγιάς, και το άλλο παρακολουθώντας τον από την ασφάλεια του σπιτιού του, μέχρι που οι δυο αυτοί δρόμοι θα συναντηθούν. Η Μαυρίδου γράφει ένα βιβλίο για παιδιά με ένα θέμα κάθε άλλο από ευχάριστο. Σκοπός της προφανώς να προβληματίσει τους νεαρούς αναγνώστες στους οποίους απευθύνεται, αποφεύγοντας την ίδια ώρα να τους ανησυχήσει.

Το βιβλίο αποτελείται από δυο αφηγήσεις, από εκείνη της Ζωής και φυσικά από της Μάρτα. Η Ζωή μέσα στην καθημερινότητα της αναρωτιέται για τον πόλεμο από όσα βλέπει μέσα από την τηλεόραση, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί να μην την απασχολούν και τα δικά της, όπως το διαζύγιο των γονιών της, το σχολείο, τα μαθήματα και οι φίλοι της. Η Μάρτα από πλευράς της έχει χάσει την απλή καθημερινότητα που γνώριζε πριν την κήρυξη του πολέμου. Φόβος, ανησυχία και λύπη κυριαρχούν στα δικά της αισθήματα. Θα καταφέρουν τα δυο κορίτσια να νιώσουν η μία την άλλη, και κυρίως η Ζωή τη Μάρτα;

Η Μαυρίδου διηγείται όσο το δυνατόν πιο απλά και απαλά για το θέμα την ιστορία, μην αφήνοντας έξω από τα γεγονότα τα παιδιά. Ως πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα παγκόσμια γεγονότα. Σε αντίθεση όμως με την τρομολαγνεία των Μ.Μ.Ε. δε φοβίζει, ενημερώνει και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και στην κατανόηση των νεαρών αναγνωστών. Η εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού, ιχνηλατεί στη φαντασία τα χαρακτηριστικά των δυο κοριτσιών.

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: