Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΤΙΜΟΣ ΤΟ ΚΛΑΔΑΚΙ
Κείμενο: Άλισον Φαλκονάκη
Εικονογράφηση: Νέαρχος Ντάσκας
-Εκδόσεις Παπαδόπουλος-
«Ο φίλος μου ο Τίμος το κλαδάκι» είναι ένα ποίημα- παραμύθι, γραμμένο έμμετρα, σαν παιδικό τραγούδι. Η ιστορία πραγματεύεται τη φιλία ενός παιδιού με ένα κλαράκι, σύντροφο αγαπημένο μιας ολόκληρης ζωής. Στην αρχή στάθηκε ο σύμμαχος στα παιχνίδια του που με αυτό κέρδιζε φανταστικούς πειρατές και όχι μόνο. Όμως και τις πιο ήσυχες στιγμές, που το παιδί αποζητούσε την ησυχία το κλαδάκι ήταν κοντά του με το να μετατρέπεται κάθε φορά σε ό,τι αυτοσχέδιο αντικείμενο χρειαζόταν. Μα και αργότερα στην εφηβεία, στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του, βλέπουμε το κλαδάκι παρόν σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής του ήρωα να τον ενθαρρύνει μα και να τον βοηθάει, όποτε χρειαζόταν. Το κλαδάκι επιστρέφει την αγάπη που λαμβάνει από τον άντρα. Είναι παρόν γιατί το παίρνει μαζί του το παιδί-έφηβος- ενήλικος και εκείνο ανταποδίδει.
Κι αν εσείς θεωρείται ότι είναι κάπως περίεργο αν όχι λυπηρό, που ο άντρας στηρίζεται σε ένα απλό κλαράκι, πλανάστε. Δεν πρόκειται για κάτι άψυχο, όπως ένα παιχνίδι αγορασμένο σε ένα πολυκατάστημα, το κλαράκι είναι ένα κομμάτι από ένα δέντρο, έναν ζωντανό οργανισμό. Και επιπλέον με τη φαντασία του προσώπου που το κρατά σφιχτά στα χέρια και πορεύεται μαζί του μια ολόκληρη ζωή, αποκτά τη δική του ξεχωριστή αξία. Το κλαράκι είναι ένα είδος φυλαχτού, με κατανόηση αλλά και νόηση που έχει την ικανότητα να προσφέρεται σε κάθε προσλαμβάνουσα του ανθρώπου. Μπορεί να φτάσει στην αυτοθυσία προκειμένου να ζεστάνει το παιδί αν του το ζητήσει, όμως δε θα χρειαστεί, μιας και πρόκειται για παραμύθι και στα παραμύθια οι φίλοι δε θυσιάζουν τους φίλου τους. Και το κλαράκι είναι σημαντικό στο παραμύθι όσο είναι και ο άνθρωπος, μιας και η ιστορίας ανήκει και στους δυο τους και διαρκεί μια ολόκληρη ζωή.
Μακάρι να είχαμε τέτοιους φίλους μας όλοι και ας ήτανε απλά κλαράκια, θα έβρισκαν εκείνα τον τρόπο να μας επιστρέψουν την αγάπη που θα τους δίναμε.
Μαίρη Β.
Διαβάστε επίσης: