ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ – Η ΠΙΣΩ ΑΥΛΗ

ΜΑΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

-Εκδόσεις Μίνωας-

«Μέχρι τώρα ήξερα πως μπορείς να έχεις ένα σπίτι και να έχεις χάσει το κλειδί του. Μα τώρα κατάλαβα πως μπορεί να υπάρχουν και κλειδιά που έχουν χάσει τα σπίτια τους…».

Στο 11ο βιβλίο της σειρά «Μυστική Αποστολή», η συγγραφέας Μαρία Δασκαλάκη μας ξεναγεί στη Νάξο, αλλά και στη Σμύρνη του 1922. Δυο δίδυμα αδέρφια η Ζωή με τον Αλέξη, μαζί με τους γονείς τους έχουν μετακομίσει στη Νάξο. Και οι δυο, έχουν ενθουσιαστεί με την ιδέα να ζήσουν μακριά από την πρωτεύουσα αν και για τη Ζωή αποτελεί επιπλέον  ανακούφιση η απομάκρυνση από το παλιό της σχολείο, νιώθοντας να ταιριάζει πολύ περισσότερο στον τόπο καταγωγής της μητέρας, όπου ζούνε και οι παππούδες της. Οι ιστορίες για τη Σμύρνη που θα ακούσουν τα δύο αδέρφια από τη γιαγιά τους, μιας και η μητέρα της ήταν προσφυγοπούλα θα τους κεντρίσει την περιέργεια, ενώ ένα ξεσκαρτάρισμα στην αποθήκη του σπιτιού, θα τους αποκαλύψει ιστορικούς θησαυρούς.

Τα δυο αδέρφια και ο φίλος τους ο Νικόδημος θα αναρωτηθούν πάνω στην ιστορία της καταστροφής της Σμύρνης, αλλά και των όσων προηγήθηκαν αυτής. «Στους πολέμους, νομίζεις ότι υπάρχουν καλοί και κακοί; Ή μήπως υπάρχουν νικητές και ηττημένοι; Σε τέτοιες καταστάσεις όλοι ηττημένοι βγαίνουν στο τέλος. Όλοι μετράνε νεκρούς. Οικογένειες χάνουν τα αγόρια τους, τους πατεράδες τους. Σκοτώνονται γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, άμαχος πληθυσμός που δεν φταίει σε τίποτα…» και θα μάθουν μέσω προσωπικών διηγήσεων την αλήθεια των ξεριζωμένων πέρα από αυτή που γράφουν τα σχολικά βιβλία, τα οποία ενδιαφέρονται κυρίως για τα γεγονότα. Όμως πίσω από τα ιστορικής σημασίας συμβάντα κρύβονται οι ζωές των ανθρώπων που τα έζησαν, τις περισσότερες φορές αυτών που αποκαλούμε ανώνυμων και που οι περισσότεροι από εμάς ανήκουν.

Η μυθοπλασία έρχεται να μιλήσει για τα τραγικά πρόσωπα λοιπόν, και να ενισχύσει την ενσυναίσθηση του αναγνώστη, εκεί που η ιστορία άθελα της ίσως αδιαφορεί μιας και περιορίζεται στα σημαντικής βαρύτητας γεγονότα. Στη λογοτεχνία όμως ανακαλύπτεις ιστορίες που βρίσκονται πιο κοντά στη ζωή του ανθρώπου που βιώνει το Α’ ή Β’ περιστατικό και ιστορικό γεγονός.

Βιβλίο γραμμένο για παιδιά, χρησιμοποιεί απλή γλώσσα. Αποκαλύπτει τι συνέβη αποφεύγοντας να εμβαθύνει σε φρικαλεότητες που ένα παιδί στην προεφηβεία δε θα άντεχε να διαβάσει, όταν ακόμη και οι ενήλικες δεν είναι εύκολο να διαχειριστούμε, ακόμη κι αν τις γνωρίζουμε. Επίσης η συγγραφέας έχει μια ωραία προσέγγιση πάνω στο θέμα,  ο τούρκικος λαός δεν είναι μόνο εχθρός, αλλά και θύμα, και δεν κλείνει τα μάτια στα λάθη, αλλά και στις βαρβαρότητες των ελλήνων. Γιατί η πραγματικότητα είναι σφαιρική. 

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: