ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ

Κείμενο: ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗΣ

Εικονογράφηση: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

-Εκδόσεις Παπαδόπουλος-

Ο συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης και ο εικονογράφος Παναγιώτης Πανταζής, ζωντανεύουν σε ασπρόμαυρο κόμικ, τη ζωή του σπουδαίου έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, που διέπρεψε στο εξωτερικό και τη Γερμανία, με το βλέμμα του στραμμένο πάντα στη χώρα μας.  Η ιδέα γεννήθηκε στον συγγραφέα, από ένα τεύχος των σημαντικών τότε «Ιστορικών» της Ελευθεροτυπίας του 2003, αφιερωμένο στον Έλληνα Αϊνστάιν, όπως συγκεκριμένα τον παρουσίαζαν. Παρεμπίπτοντος το εν λόγω τεύχος κοσμεί και τη δική μου βιβλιοθήκη. Εν’ συνεχεία ο συγγραφέας συγκέντρωσε πληροφορίες και υλικό, συναντήθηκε και με την κόρη του Δέσποινα, πράγμα που τον έβαλε στο κλίμα και απέκτησε μια μεγαλύτερη εγγύτητα προς τον Καραθεοδωρή, αυτό αποτυπώνεται και στο κόμικ.

Δυστυχώς στη χώρα μας, όχι πολλοί γνωρίζουν ποιος ήταν ο Καραθεοδωρής, και οι περισσότεροι εξ αυτών από το σχολικό βιβλίο, που αναφέρει την εμπλοκή του στη δημιουργία του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, λίγο πριν την Μικρασιατική καταστροφή. Δυστυχώς δεν υπάρχει στα δωμάτια των μικρών μαθητών σε αφίσα, όπως ο Αϊνστάιν, που έγινε μέρος της pop art, αλλά στο εξωτερικό και στους ακαδημαϊκούς κύκλους παραμένει γνωστός και σημαντικός.

Το κόμικ ξεκινάει με τον Κίμωνα Μαγδά, δημοσιογράφο και γνώστη της ιστορίας του μαθηματικού το 1973, όταν από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου του ζητείται η συνδρομή του για ένα αφιέρωμα στον Καραθεοδωρή κι εκείνος ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας. Το πως άλλαξε καριέρα από μηχανικός στο φράγμα του Ασουάν, σε μαθηματικός, κάτι που επέκριναν οι φίλοι του, ως επιπολαιότητα. Το γάμο του με την Ευφροσύνη και τη γέννηση των δύο του παιδιών, τη συνεργασία του και τη μαθηματική βοήθεια που έδωσε στον Αϊνστάιν, για την θεωρία της σχετικότητας. Τη σχέση του με την Ελλάδα, που δυστυχώς την πρώτη φορά που προσφέρθηκε, του δόθηκε απλά μια θέση ελληνοδιδασκάλου σε επαρχιακό σχολείο, (σας θυμίζει το σήμερα;), ενώ στη Γερμανία διορίστηκε  άμεσα τακτικός καθηγητής. Τη δεύτερη φορά σχετιζόμενος με το Βενιζέλο και τον ύπατο αρμοστή Σμύρνης Στεργιάδη στην προσπάθεια του να δημιουργήσει πανεπιστήμιο στη Σμύρνη, που δεν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια, λόγω της καταστροφής, αφού επέστρεψε στην Αθήνα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να γυρίσει στη Γερμανία λόγω των σχολίων κάποιων, ότι γεννήθηκε κ μεγάλωσε στο Βερολίνο, αφού ήταν γιος του διπλωμάτη Στέφανου. Την επόμενη φορά που τον κάλεσε ο Βενιζέλος το 1930 και πάλι δεν αρνήθηκε, αλλά βρήκε απέναντί του το καθηγητικό κατεστημένο και τις κομματικές νοοτροπίες, καθώς φαίνεται ελάχιστα άλλαξαν από τότε στη χώρα μας ή ακόμα χειρότερα πολλά προς το χείριστο.

Το βιβλίο των Ιντζέμπελη, Πανταζή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, που διαβάσαμε σαν νερό. Η ιστορία ξεδιπλώνεται όμορφα, τα σκίτσα στηρίζουν την ιστορία, όπως πρέπει χωρίς να προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, διατηρώντας την αρμονία μεταξύ λόγων και σκίτσων. Το ασπρόμαυρο που επιλέχτηκε σε βάζει στην εποχή κι άλλωστε στην έγχρωμη ασχήμια, αξίζει να εμφανιστεί κάτι όμορφα ασπρόμαυρο. Σημαντική έκδοση τόσο σαν εικονογραφημένη ιστορία, όσο και για να γνωρίσουμε τον Καραθεοδωρή λίγο περισσότερο. Ασυζήτητη  ένα σημαντικό δώρο για τα παιδιά, να μάθουν, να εμπνευστούν, να αποκτήσουν πρότυπα, πέρα από τους celebrities. Οπωσδήποτε ένα βιβλίο που σε λίγο χρόνο θα μάθουν πολλά για τον Καραθεοδωρή και οι μεγάλοι, και θα αναστενάξουν με τις συγκρίσεις του σήμερα. Μακάρι να συνεχίσουν να υπάρχουν τέτοιες δουλειές, που γίνονται με αγάπη από τους δημιουργούς τους. Δίχως άλλο μας άρεσε, όπως θα καταλάβατε.

Ε.Φ.Β.


 

Διαβάστε επίσης: