Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

-50 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κείμενα Katherine Halligan

Εικονογράφηση: Sarah Walsh

-Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη-

Παγκοσμίως οι γυναίκες μέσα στα χρόνια, έχουν επισκιαστεί από τους άντρες. Τον 20ο αιώνα άρχισαν κάπως τα δυο φύλα να ισορροπούν ως προς την αξία τους στην παγκόσμια ιστορία, αν και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε ως προς την απόλυτη και κυρίως ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων. Στο βιβλίο της η Katherine Halligan, σε εικονογράφηση της Sarah Walsh, συγκέντρωσε 50 βιογραφίες γυναικών με βάση τα επιτεύγματα και την πορεία τους και μας τις παρουσιάζει. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες αυτές, είχαν θέληση, ρώμη, πίστη στον εαυτό τους και στο έργο τους, ώστε να κατάφεραν να διακριθούν μέσα στον ανδροκρατούμενο κόσμο.

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε πέντε μέρη, στο κάθε ένα από αυτά παρουσιάζονται από δέκα γυναίκες. Στο πρώτο με τίτλο «Πίστη και Ηγεσία» ανάμεσα στις Ελισάβετ Α’, στην Ισαβέλλα Α’ της Ισπανίας και στην Αυτοκράτειρα Γου Ζετιάν, ξεχωρίσαμε της Χάριετ Τάμπμαν. Αφού η ίδια κατάφερε να αποδράσει από την σκλαβιά του Νότου, δε δίστασε να επιστρέψει πίσω, 19 φορές τουλάχιστον, ώστε να βοηθήσει και άλλους μαύρους ανάμεσα τους και μέλη της οικογένειας της , να αποδράσουν μέσω αυτού που ονομαζόταν υπόγειος σιδηρόδρομος. Ήταν δε τέτοια η λύσσα των ιδιοκτητών σκλάβων εναντίον της, οι οποίοι προσέφεραν τεράστια αμοιβή για τη σύλληψη της.

Στο δεύτερο μέρος, με τίτλο «Φαντασία και δημιουργικότητα», μας συστήνονται καλλιτέχνιδες παγκοσμίου φήμης, οι οποίες διέπρεψαν με τη δουλειά και το ταλέντο τους. Όπως η Φρίντα Κάλο, η Σάρα Μπερνάρ, η Μάγια Αγγέλου, η Κοκό Σανέλ, ή Άννα Πάβλοβα, η Έμιλι Μπροντέ κ.α.

Θα ακολουθήσουν, στο τρίτο μέρος «Βοήθεια και θεραπεία» προσωπικότητες όπως η Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, οι οποίες αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που είχαν ανάγκη από περίθαλψη, λόγω ασθενειών, φτώχειας ή πολέμων. Οι γυναίκες συνειδητοποίησαν πρώτες ότι η καθαριότητα και η καλή υγιεινή είχε άμεση σχέση με την πρόληψη από τις ασθένειες. Κάτι που στις μέρες μας θεωρείται αυτονόητο, τον 19ο αιώνα δεν ήταν. Μεγάλο ενδιαφέρον βρήκα στο τέταρτο μέρος «Σκέψη και Επίλυση» όπου το γυναικείο μυαλό επιδεικνύει την ευφυΐα του και στο χώρο της επιστήμης, σε ένα χώρο απολύτως ανδροκρατούμενο. Η Πολωνέζα Μαρί Κιουρί κέρδισε δυο φορές βραβείο Νόμπελ, (το πρώτο στη Φυσική το 1903 μαζί με το σύζυγο της Πιέρ, όταν ανακάλυψαν δύο νέα στοιχεία ενώ το δεύτερο το κέρδισε στη Χημεία το 1911). Γνωρίζατε όμως ότι το Νόμπελ για τη χημική ανακάλυψη του DNA, που κέρδισαν το 1961 οι Γουότσον, Κρικ και Γουίλκινς, ήταν εξαιτίας της Ρόζαλιντ Φράνκλιν (κάτι που φυσικά και απέκρυψαν). Και ότι η κόρη του Λόρδου Βύρωνα, Έιντα Λάβλεϊς, ήταν η πρώτη προγραμματίστρια, πριν υπάρξουν οι υπολογιστές εκείνη τους είχε οραματιστεί και είχε γράψει σημειώσεις για το πώς θα δουλεύουν; Η ιδιοφυία της αναγνωρίστηκε από τον επιστήμονα και μαθηματικό Άλαν Τιούρινγκ.

Πολεμάς μόνο με τα όπλα ή έχουν και τα μολύβια τη δική τους δύναμη, όπως προτρέπει η Μαλάλα Γιουσαφζάι, στο πέμπτο μέρος «Ελπίδα και υπέρβαση» 10 πολεμίστριες για τα δικαιώματα των ανθρώπων θα παρουσιαστούν στο πέμπτο μέρος.  

Το βιβλίο για τις 50 αυτές προσωπικότητες είναι μια πρώτη απόπειρα να μας συστήσει πενήντα σημαντικά πρόσωπα μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Στις δύο σελίδες που είναι αφιερωμένες στην κάθε μία από αυτές , δε γίνεται παρά να συμπεριληφθούν μόνο κάποιες βασικές πληροφορίες από τη βιογραφία και το έργο τους . Όμως σίγουρα  έχουν γραφτεί βιβλία και άρθρα, με περισσότερες πληροφορίες. Κάποιες από αυτές έχουν γράψει οι ίδιες βιβλία. Ένα ενδιαφέρον εγχείρημα ώστε να εμπλουτίσει τις γενικές σας γνώσεις και να σας ωθήσει να ψάξετε περισσότερες πληροφορίες, για όσες σας τραβήξουν την προσοχή.

Και μπορεί η συγγραφέας να ξεχώρισε τις πενήντα αυτές γυναίκες, όμως υπάρχουν πολλές περισσότερες εκεί έξω ακόμη και αφανείς.

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: