ΕΞΕΛΙΞΗ
Σκηνοθεσία: Περικλής Χούρσογλου
Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Ελένη Γερασιμίδου
Έπειτα από οχτώ χρόνια ως αναπληρωτής καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο Νίκος (Αλέξανδρος Λογοθέτης) θα ανέβει βαθμίδα. Για την ορκωμοσία της επαγγελματικής του εξέλιξης σκοπεύει να κάνει το ταξίδι αυτό με τον γιο του. Όμως μια αλλαγή στα πλάνα του μικρού θα αναγκάσει τον Νίκο να κάνει το ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη μόνος, όπως κάνει κάθε εβδομάδα εδώ και οχτώ χρόνια. Όμως ίσως υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να κάνει αυτό το ταξίδι μαζί με τον Νίκο, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον πατέρα του. Η πρώτη τους απόπειρα να ταξιδέψουν όταν ο Νίκος ήταν φοιτητής δεν είχε τα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά ίσως να είναι μια ευκαιρία να επανορθώσει και να έχει τη χαρά ο πατέρας του να δει από κοντά την εξέλιξη του.
Ο κύριος Αντρίκος (Βασίλης Κολοβός) δεν είναι και ο πιο εύκολος ηλικιωμένος. Παρεξηγείται εύκολα, θυμώνει πιο εύκολα και είναι στιγμές που φέρνει στα όρια του τον Νίκο. Αλλά η επιθυμία του να έχει κοντά τον πατέρα του σε μια σημαντική για τον ίδιο στιγμή της εξέλιξής του, και μάλιστα στα χρόνια της βαθιάς κρίσης του 2012 (αλήθεια ποιος μας είπε ότι βγήκαμε από αυτή;) θα τον αναγκάζει να κάνει ένα βήμα πίσω, συγχωρώντας του τις όποιες ιδιοτροπίες.
Τρεις γενιές, ο ηλικιωμένος πατέρας, που σηκώνει το βάρος του ξεριζωμού της Σμύρνης και πήρε μέρος στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο μεσήλικας γιος του που προσπαθεί να κουμαντάρει τη ζωή του, αλλά και οι νέοι, στα πρόσωπα των φοιτητών που αντιδρούν για όλα όσα τους κλέβει η κρίση, βλέποντας παντού εχθρούς, έρχονται σε σύγκρουση και συμφιλίωση. Περισσότερο θα έλεγα όμως ότι αφορά τη σχέση ανάμεσα σε έναν πατέρα με τον γιο του. Με τον δεύτερο να νιώθει ότι κάνει τα ίδια λάθη που έκανε κάποτε ο πατέρας του, και μέσα από αυτό το ταξίδι να έρθει σε ειρήνη με τον γονιό του, αλλά και με τον ίδιο τον εαυτό του.
Ένας εξαιρετικός Βασίλης Κολοβός στο ρόλο του πατέρα, που φαίνεται ότι έχει ραφτεί επάνω του και ένας εξίσου ιδανικός Αλέξανδρος Λογοθέτης στον ρόλο του γιου, πατέρα και καθηγητή. Οι ελληνικές ταινίες δεν έχουν τις δυνατότητες λόγω χαμηλού προϋπολογισμού να καταφέρουν θαύματα εισαγόμενων παραγωγών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν κάτι να πουν και να αγγίξουν τον θεατή. Ενώ ως ‘‘extra bonus’’ θα απολαύσουμε και ένα μίνι σεμινάριο σκηνοθεσίας, από τον Νίκο στους φοιτητές του.
Από 16 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους
Μαίρη Β.