ΑΠΙΘΑΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΑΜ ΣΕΤΖΜΑΝ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΣΑΜ ΜΠΡΟΥΣΤΕΡ

-Εκδόσεις Μίνωας-

Το εν λόγω βιβλίο του Σαμ Σέτζμαν, δεν είναι το μοναδικό που αναφέρεται στα τραίνα, μιας κι όπως αντιλαμβανόμαστε από το κείμενο, ο συγγραφέας έχει μια ιδιαίτερη αγάπη ως προς αυτά, που του την ενέπνευσαν οι γονείς του. Μπορεί τον τελευταίο καιρό, η λέξη και μόνο τρένο στη χώρα μας να γεννάει δυσάρεστες μνήμες, αλλά στην πραγματικότητα και στις περισσότερες χώρες το ταξίδι με το τραίνο είναι ασφαλές, γοητευτικό, φτηνό και σήμερα και οικολογικό.

Το βιβλίο που είναι σκληρόδετο και μας γνωρίζει δώδεκα συναρπαστικές διαδρομές, συν τέσσερις πιο μικρές στο τέλος, αν και προορίζεται για παιδιά είναι το ίδιο ευχάριστο και διδακτικό και για μεγαλύτερους αναγνώστες. Η εικονογράφηση του Μπρούστερ, δεν αποτυπώνει απλά έναν χάρτη με σταθμούς της σιδηροδρομικής γραμμής, έχει μνημεία, σκίτσα, ζώα και πάνω τους, μέσα σε πλαίσια δίνονται οι πληροφορίες του συγγραφέα. Όχι μόνο για τα τραίνα, αλλά τις πόλεις, την πανίδα και τη χλωρίδα της κάθε περιοχής, τις συνήθειες των κατοίκων και ιστορικά γεγονότα, όπως τη συμβολή του τραίνου στη εμφύλια μάχη μεταξύ Λευκών και Κόκκινων στη νεοσύστατη Ε.Σ.Σ.Δ.

Πέρα από τις δώδεκα διαδρομές που παρουσιάζονται σε δύο συν δύο σελίδες, και πολλές φορές χρειάζεται να παίξουμε με το βιβλίο και να το αναποδογυρίσουμε για να διαβάσουμε ή να αντιληφθούμε την περιοχή, υπάρχουν και έξτρα σελίδες με θεματικά πλαίσια, όπως ‘‘ΕΠΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ’’, ‘‘ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ’’, ‘‘ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΜΕΝΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ’’ και άλλα.

Διακόσια χρόνια μετά την εμφάνιση του σιδηροδρόμου και είναι ακόμη πολύ ελκυστικός, όχι μόνο για τον προορισμό, μα και για το ταξίδι που προσφέρει και πολλές φορές είναι αδύνατον να γίνει με άλλον τρόπο.  Οι διαδρομές στο βιβλίο συναρπαστικές, με στατιστικά στοιχεία για την κάθε μία. Διαδρομές της Αφρικανικής ηπείρου ή της Ινδίας, και ακόμα της Αυστραλίας ή της Κίνας,  ο κάθε αναγνώστης μπορεί να επιλέξει τη δικιά του διαδρομή και να την ονειρευτεί, και γιατί όχι κάποτε να ταξιδέψει σε μια από τις αναφερόμενες του βιβλίου. Εμείς πάντως ήδη αρχίσαμε να το σκεφτόμαστε.

Ε.Φ.Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: