21+1 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ 1821

Επιμέλεια: Μαρίζα Ντεκάστρο – Ελένη Σβορώνου

-Εκδόσεις Παπαδόπουλος-

Το 1821, ήταν το έτος της έναρξης της ελληνικής επανάστασης κι ο λόγος για την απελευθέρωση  του γένους από τον τούρκικο ζυγό και τη μετέπειτα σύσταση ελληνικού κράτους.

2021, κι αν αφήσουμε στην άκρη τα '‘πανηγυράκια'' που θα υποχρεωθούμε να ‘‘απολαύσουμε’’ από τις οθόνες μας λόγω του Covid-19, τι είναι η επανάσταση του 1821 για τον σύγχρονο έλληνα;

Αυτή την απάντηση καλέστηκαν να απαντήσουν συγγραφείς και εικονογράφοι στο παιδικό βιβλίο «21+1 συγγραφείς γράφουν και καλλιτέχνες εικονογραφούν για το 1821», βιβλίο το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος».

Σύμφωνα με μία από τους συγγραφείς και επιμελήτριες του βιβλίου, της Μαρίζας Ντεκάστρο στην ιστορία της «Τα φώτα άναψαν και …» σε εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου, για να γίνει μια επανάσταση πρέπει να προηγηθούν των όπλων, οι ιδέες. Κάτι τόσο άυλο όσο είναι η σκέψη, η ανάγκη για ισότητα, ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη είναι αυτό που θα δημιουργήσει το σχήμα της επανάστασης, που θα βάλει φωτιά στα κορμιά και θα φωνάξουν «Ελευθερία ή θάνατος». 

Θα προχωρήσετε και σε άλλες ιστορίες, για ήρωες που αγωνίστηκαν με σεμνότητα για την απελευθέρωση. Θυσίες, σφαγές άμαχων πληθυσμών, παιδομάζωμα και γενιτσαρισμός, αμφιβολίες  για την επανάσταση, ακόμη και προδοσίες. Πίκρα για όσα χάθηκαν πριν προλάβει το γένος να πολεμήσει για αυτά. Το ερώτημα για το αν χωράει σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα η στρατηγική τακτική του Καραϊσκάκη αλλά και για το πώς θα φτιαχτούν 1821 κουλουράκια με σκοπό να προσφερθούν σε όσους το έχουν ανάγκη.

21+1 ιστορίες που φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου, θα σκεφτείτε ότι θα μπορούσατε να διαβάσετε άλλες 1800. Κάποιες ιστορίες ίσως σας κλέψουν λίγο παραπάνω την καρδιά. Προσωπικά ξεχώρισα τον «Χιονοκλέφτη» των Ελένη Κατσαμά και Αλεξίας Ευσταθοπούλου, με το νεαρό αγόρι που μαζεύει χιόνι από το βουνό για να δροσίζεται ο πασάς το καλοκαίρι. «Εφικτό το Ανέφικτο» των Βαγγέλη Ηλιόπουλου και Βασίλη Γρίβα, όπου το ίδιο το μέρος (η Βόνιτσα) , πείθει έναν δύσπιστο έλληνα ότι ήρθε η ώρα για να γίνει η επανάσταση και ότι ίσως κάτι που φαίνεται ανέφικτο να είναι τελικά εφικτό. Το κείμενο «Έλα έξω» της Λίνας Λυχναρά και Χρυσούς Χαραλάμπους, όπου μιλάει για τη φιλία, δυο παιδιά όπως και δυο ενήλικες στην πραγματικότητα δεν του χωρίζει κανένα έθνος και καμιά γλώσσα, αν υπάρχει σεβασμός μεταξύ τους. «Και Μαριώ … και Ζαφείρης» των Άννα Κοντολέων και Δημήτρη Αναστασίου που αφορά τη συμβολή των γυναικών στην επανάσταση. Κι η «Μπαμπεσιά», μια εικονογραφημένη ιστορία του Θανάση Πέτρου, με ήρωα τον φυλακισμένο Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον ήρωα του 1821, όπου χωρίς δισταγμό έβγαλαν από τη μέση οι πολιτικοί Μαυροκορδάτος και Κωλέττης σπιλώνοντας τον ως προδότη και δολοφονώντας τον. Μια ιστορία που αντιπροσωπεύει την πορεία που επιφύλασσαν σε πολλούς λαμπρούς αγωνιστές του 1821 οι κοτζαμπάσηδες (μετέπειτα πολιτικοί), με τη βοήθεια Φαναριωτών, όπως ο Μαυροκορδάτος, θέλοντας οι πρώτοι να διατηρήσουν την εξουσία και οι δεύτεροι να πάρουν μερίδιο αυτής  στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.  

Όλες οι ιστορίες φυσικά έχουν την αξία τους, εμπνευσμένες από την επανάσταση, είτε φανταστικές είτε ιστορικές, όμως δε θέλουμε να σας κουράσουμε. Είναι ένα όμορφο βιβλίο να το χαρίσετε στα παιδιά σας και όπως πάντα σας συμβουλεύουμε έπειτα να συζητήσετε μαζί τους για ό,τι μπορεί να τους έχει κάνει εντύπωση ή να τους έχει προβληματίσει.          

Εκτός από τους συγγραφείς και εικονογράφους που προαναφέραμε , στο βιβλίο περιλαμβάνονται κείμενα και εικόνες των: Θοδωρή Παπαϊωάννου – Βασίλη Σελιμά, Άγγελου Αγγέλου – Έμης Σίνη – Μάρως Κατσίκα,  Φίλιππου Μανδηλαρά-Κατερίνας Χαδουλού, Κωνσταντίνου Πατσαρή – Little Polkadot,  Αλεξίας Οθωναίου, Μαρίας Παπαγιάννη – Γεώργου Δημητρίου, Κυριάκου Αθανασιάδη – Άνας Μάτεγιτς, Λιλής Λαμπρέλλης – Στέλιου Λιβανού, Βησσαρίας Ζορμπά- Ραμμοπούλου – Χρήστου Κούρτογλου, Πάνου Χριστοδούλου – Zafouco Yamamoto, Εύης Πίνη – Ντανιέλας Σταματιάδη, Παναγιώτη Τσερόλα – Ευαγγελίας Γουτιάνου, Πολυχρόνη Κουτσάκη – Πέτρου Μπουλούμπαση, Θοδωρή Κούκια – Αχιλλέα Ραζή, Ελένης Σβορώνου-Φίλιππου Φωτιάδη, Μιράντας Βατικιώτη – Κέλλυς Ματαθια Κοβο.

Μαίρη Β.

 

 

Διαβάστε επίσης: